W mojej kuchni jest kilka takich przepisów, które zaskakują mięsożerców, bo bardzo trudno rozpoznać, że to wegańska (a nie tradycyjna!) wersja znanego dania. Dodatkowo, ostatecznie okazywało się zwykle, że to danie w wersji bezmięsnej jest zdecydowanie lepsze niż w tradycyjnej. Smalec wegański wywoływał zachwyt gdziekolwiek się pojawiał…
A bywał i na wyprawie w góry (wśród wielbicieli mięsa), i na stole mojego taty (który uwielbia i sam przygotowuje tradycyjny smalec ze skwarkami), i nawet podczas przedświątecznego przyjęcia dla przyjaciół (gdzie okazał się najszybciej znikająca przekąską!).
Podobny przepis ukazał się już w moim świątecznym ebooku z „jadalnymi prezentami”, które możemy przygotować we własnej kuchni. Podobny, ale nie ten sam. Ten został udoskonalony w ostatn…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Orzeszki sojowe – przepis
Orzeszki sojowe są idealne na imprezę lub do filmu, co więcej dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupią i w …
Paszteciki ze szpinakiem
Paszteciki ze szpinakiem są proste i szybkie do zrobienia, o ile składniki wyjmiemy wieczorem do rozmrożenia. Na następny dzień wystarczy …
Guacamole (wegańskie, keto)
Podstawowy przepis na guacamole czyli meksykańską pastę z awokado, a także jak je urozmaicić dodatkami. Sprawdź, która wersja najbardziej...
Focaccia tradycyjna (wegańskie)
Focaccia to włoskie pieczywo polane oliwą z dodatkiem soli i rozmarynu. Idealne jako przekąska na imprezy, jako dodatek do potraw …