Gdy przychodzi sezon grillowy lub przygotowujemy coś na kształt amerykańskiej kuchni, nie ma lepszego sosu niż barbecue. Słodki, gęsty, kwaskowy, dymny. Ten sos ma komplet smaków, który sprawi, że nasze dania od razu nabiorą wyrazistego, amerykańskiego sznytu. Aż dziw bierze, że przez wiele lat ten sos był znacząco pomijany w grillowych wyczynach Polaków. Niemniej, gdy pomyślimy o prawdziwym barbecue zza Oceanu a polskim, typowym grillu, to podobieństw znajdziemy mniej niż więcej.
Sos barbecue z założenia jest sosem niemal wegańskim, zazwyczaj wegańskość psuje dodatek miodu oraz sosu Worcestershire (którego skład jest tajny, ale firma Lea&Perrins przyznaje, że są w nim używane anchois). Łatwo jedna możemy zastąpić pierwszy składnik i sprawić by był on nawet jeszcze bliże…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Orzeszki sojowe – przepis
Orzeszki sojowe są idealne na imprezę lub do filmu, co więcej dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupią i w …
Paszteciki ze szpinakiem
Paszteciki ze szpinakiem są proste i szybkie do zrobienia, o ile składniki wyjmiemy wieczorem do rozmrożenia. Na następny dzień wystarczy …
Guacamole (wegańskie, keto)
Podstawowy przepis na guacamole czyli meksykańską pastę z awokado, a także jak je urozmaicić dodatkami. Sprawdź, która wersja najbardziej...
Focaccia tradycyjna (wegańskie)
Focaccia to włoskie pieczywo polane oliwą z dodatkiem soli i rozmarynu. Idealne jako przekąska na imprezy, jako dodatek do potraw …