Wegański sos beszamelowy – poczuj się jak cuisinier français
Jest taki sposób na zostanie wybitnym szefem, który wybrało wielu. Trzeba odwiedzić Francję i gotować u wybitnego szefa. Łatwe, prawda?
A czemu we Francji? Bo to kolebka nowego podejścia do kuchni, po tym jak zaczęto odchodzić od zwyczajów kultywowanych jeszcze w średniowieczu. Jedną z najważniejszych podstaw tego podejścia są sosy matki czyli pięć bazowych sosów zgoła odmiennych od sosów tworzonych przez kilka poprzednich wieków. Mogą one być bazą, dodatkiem, głównym składnikiem. To co je wyróżnia to gęsta lub kremowa konsystencja ze skondensowanym smakiem, osiągniętym głównie przy pomocy redukcji i zintensyfikowanej reakcji Maillarda. Jeden z nich już tu dla Was przygotowałem: wegański sos holenderski to przepis, z którego jestem wyjątkowo dumny. Można by powiedzieć, ż…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Orzeszki sojowe – przepis
Orzeszki sojowe są idealne na imprezę lub do filmu, co więcej dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupią i w …
Paszteciki ze szpinakiem
Paszteciki ze szpinakiem są proste i szybkie do zrobienia, o ile składniki wyjmiemy wieczorem do rozmrożenia. Na następny dzień wystarczy …
Guacamole (wegańskie, keto)
Podstawowy przepis na guacamole czyli meksykańską pastę z awokado, a także jak je urozmaicić dodatkami. Sprawdź, która wersja najbardziej...
Focaccia tradycyjna (wegańskie)
Focaccia to włoskie pieczywo polane oliwą z dodatkiem soli i rozmarynu. Idealne jako przekąska na imprezy, jako dodatek do potraw …