Nieco dziwi mnie, że pole pod tytułem lecytyna jest tak słabo wyeksplorowane przez wegan. Gdzie się nie ruszę to jest ona niesamowicie przydatna a pewnie w niewielu kuchniach polskich roślinożerców ją znajdziemy. Lecytyna słonecznikowa jest zdrowa (przynajmniej tak czytałem), łatwo dostępna i prosta w użyciu. Może jest coś o czym nie wiem, a powinienem? Dajcie znać jeżeli tak uważacie.
Publikowałem niedawno bardzo łatwy przepis na wegańską sałatkę cezar, w której użyłem lecytyny jako zamiennika żółtek, używam jej do przygotowywania masła oraz carbonary, a w najbliższych planach mam zamiar użyć jej do ulepszenia swojego majonezu. Wegański sos holenderski to kolejny rarytas, który w wersji klasycznej wymaga żółtek i masła, ale obiecuję Wam, że nic nie traci w mojej roślinn…
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kalafior KFC – Korean Fried Cauliflower
Najlepsze rzeczy wychodzą często nieplanowane. Wczoraj spontanicznie ruszyłam na stories z zabawą „Z czym Tosię je” – edycja kalafior. Otrzymałam...
KALAFIOR W SOSIE BUFFALO
Jeden z prostszych a zarazem smaczniejszych przepisów na kalafiora. Chrupiące, pieczone kalafiorowe skrzydełka zatopione w ostro-kwaśnym so...