Jest takie warszawskie (chociaż znane w całej Polsce) ciastko, które bardzo często bywa marzeniem dzieci i zmorą rodziców w cukierniach! – bajaderka! Nie dostawałam bajaderek w dzieciństwie, a dziś zdarza mi się w cukierni słyszeć jak cierpliwe mamy wytrwale odmawiają dzieciom tej słodkiej przyjemności. Z bajaderkami, które możemy kupić, jest zawsze ten sam problem: nie wiadomo co tak naprawdę znajdziemy w środku! 😉
To ciasto powstało w myśl zasady, by nie marnować skrawków i resztek różnych ciast w cukierniach.
Idea bardzo mi bliska i zacna.
Bajaderki wyglądają tak, że zwykle mam ochotę zjeść je natychmiast!
Hamuję się z trudem!
I… robię zdrowe bajaderki w domu.
Przepis, który znajdziecie poniżej powstał z mojej wielkiej potrzeby jedzenia zdrowych, …
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …
domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też …
WEGAŃSKIE MIĘKKIE CIASTKA Z CZEKOLADĄ, ORZECHAMI I RODZYNKAMI
Szybkie, proste ciasteczka z masą groszków czekoladowych, orzechów i rodzynek. Idealne na drugie śniadanie, przekąską do szkoły lub pracy, ...
Pomarańczowe pralinki z migdałów i kokosa
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.