Wegańskie ciasto drożdżowe z porzeczkami i kokosowym pudrem
Przepis na puszyste ciasto drożdżowe to najczęściej kopa jajek, kobiałka masła i jeszcze tuzin żółtek – tak jak stało zapisane w brulionie mojej mamy i babci. Tymczasem upieczenie delikatnego, miękkiego wegańskiego ciasta drożdżowego wcale nie jest takie trudne.
Drożdżówki bez produktów pochodzenia zwierzęcego to przepis nie tylko dla wegan, ale też dla zapominalskich gospodyń domowych, którym skończyły się jajka i masło. Wystarczy mąka, ulubione mleko, chlust delikatnego oleju i chwila cierpliwości, kiedy ciasto powoli wyrasta w ciepłym miejscu. Aby drożdżówce dobrze się rosło, należy pamiętać o piekarskim BHP: położyć miskę z wyrastającym ciastem w ciepłym miejscu bez przeciągów, nie zaglądać do niego podczas wyrastania i nie otwierać za często piekarnika, kiedy ciasto już w ni…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …
Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
Przedstawiam kolejne ciasto z cyklu bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie i tym razem też paleo. Sernik z nerkowców …
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
mus jabłkowy bez cukru
Robienie przetworów zimą pewnie nie jest najpopularniejszą praktyką, ale wszędzie pełno jabłek, które aż się proszą, żeby je zapakować w …