Jadłam już dziesiątki różnych ciast marchewkowych – z ananasem, z kokosem, z mnóstwem imbiru albo ze szczyptą pieprzu. Ale z nich wszystkich najbardziej lubię to klasyczne, cynamonowe ciasto pod grubą warstwą białego kremu.
Doskonałe wegańskie ciasto marchewkowe niewiele różni się od tego tradycyjnego. Wystarczy zastąpić jajka siemieniem lnianym, dodać do ciasta ulubione mleko roślinne, a na koniec wystudzony placek polać dużą ilością kremu z nerkowców. Poniższy przepis uwzględnia wszystkie te kluczowe momenty, a do tego jest naprawdę prosty i niezawodny, zawsze z piekarnika wychodzi idealnie miękkie, wilgotne ciasto marchewkowe. Czyli takie, jakie ciasto marchewkowe być powinno.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …
Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
Przedstawiam kolejne ciasto z cyklu bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie i tym razem też paleo. Sernik z nerkowców …
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też …