Lubiłam gofry. To było dawno temu, kiedy byłam dzieckiem i co roku objadałam się nimi nad morzem z rodzicami. To właśnie ich zapach kojarzył mi się z wakacjami w Jastrzębiej Górze. Słona woda, plaża, krem do opalania i gofry. A potem na lata gofry przestały dla mnie istnieć, bo te wegańskie po prostu mi nie smakowały i nie przypominały tych z deptaka przy plaży. Aż do teraz.
Gofry to coś więcej niż naleśniki w kratę. Ciasto tradycyjnie przyrządza się z mąki, cukru, tłuszczu oraz żółtek, a tak powstałą mieszankę łączy się z ubitymi białkami. To właśnie ten ostatni krok sprawia, że gofry są wyjątkowe – puszyste w środku, a na zewnątrz chrupiące. Wilgotne i ciężkie, a nie kruszące i lekkie. Zwarte i jędrne, a nie sypkie i łamliwe. Czyli po prostu trzaskające pod zębami, a jednocześn…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
WEGAŃSKIE GOFRY BANANOWE
Szybki pomysł na śniadanie? Chrupiące gofry! Tak jak w przypadku CHLEBKA BANANOWEGO , czy PANCAKES przydadzą się dojrzałe, słodkie banany....
WEGAŃSKIE ZAKRĘCANE DROŻDŻÓWKI Z WANILIOWYM SERKIEM
W czasie gdy drożdże były białym krukiem wśród produktów spożywczych jakimś cudem udało mi się nabyć aż 500g kostkę świeżych. …
Ciasto bananowe
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Owoce pod owsianką kruszonką
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.