Wegańskie kluski leniwe z tofu – pierogi, kopytka… zwał jak zwał!
Kluski leniwe – smak dzieciństwa, który przywołuje na myśl obiady u babci. Jedni mówią na nie pierogi leniwe, inni kopytka leniwe, ale idea pozostaje ta sama – delikatne, rozpływające się w ustach kluski. A co, jeśli powiem Ci, że wcale nie musisz rezygnować z tego klasycznego dania, nawet jeśli unikasz sera i jajek? Wegańskie kluski leniwe z tofu, to IDEALNE rozwiązanie dla fanów roślinnej kuchni i tradycji w jednym.
Jak to z kluskami leniwymi bywa, każde pokolenie i każdy dom ma swoje określenie na to danie. W moim domu zawsze mówiło się „kluski leniwe” i nikt się nad tym specjalnie nie zastanawiał. Jednak kiedy zacząłem buszować po internecie i poznawać ludzi z różnych regionów Polski, okazało się, że nazewnictwo to temat rzeka! Część osób upiera się, że to „p…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …
Makaron ze szpinakiem wegański
Wegański makaron ze szpinakiem uwielbiam ze względu na swoją prostotę i często przygotowuję to danie pomimo, że jestem wegetarianką. Jest …