Ziemniaki, mąką i tłuszcz – czego chcieć więcej? W dowolnej formie: pyzy, kopytka, kartacze, kluski szare i tak dalej, i tak dalej… Ziemniaczane klimaty staram się eksplorować jak najmocniej, bo to te kojarzące mi się bardzo z domem rodzinnym. Na pewno kiedyś znajdziecie tutaj przepis na prażuchę, pyzy nadziewane czy knedle ze śliwkami. Tymczasem mam dla Was coś specjalnego: wegańskie kluski szare z tartych ziemniaków. Danie tak łatwe a jednocześnie tak nostalgiczne, że aż wzrasta wzruszenie gdy nadziewam na widelec pierwszego kluska z najlepszą okrasą. Zajadam i cofam się 20 lat wstecz: mama stoi przy garnkach, kluski lądują na talerzu, długo jednak tam nie pozostają, bo przy talerzu siedzę ja. Choć jesień, to ciepło na zewnątrz, w brzuszku i serduszku. Poczujcie to jeszcze raz.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …
Makaron ze szpinakiem wegański
Wegański makaron ze szpinakiem uwielbiam ze względu na swoją prostotę i często przygotowuję to danie pomimo, że jestem wegetarianką. Jest …