Dzisiejszy przepis powstał z potrzeby stworzenia domowego dania obiadowego, które będzie otulającym, zimowym comfortfood, ale jednocześnie spełni wymagania wegańskiego dania bez laktozy (co oczywiste!) i bez glutenu.
Podsmażone na złoto kopytka, których chrupiąca skórka ukrywa mięciutkie, puszyste wnętrze, to kluseczki lubiane przez większość z nas. Stołówkowe kuchnie naszych dawnych przedszkoli i szkół słynęły z kopytek. Kopytka królowały w studenckich barach mlecznych. Moja babcia przypiekała na złoto (a nawet na mocno brązowo, bo tak lubiłam najbardziej! 😉 ) kopytka dla mnie, gdy zimowymi wieczorami pod kuchenną fajerką hulał ogień. Wtedy jadłam je z gęstą babciną śmietaną i z solą – to była kolacja, za którą dziś dałabym bardzo wiele.
Moje dzisiejsze kopytka zyskały gęs…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Puree z selera i pietruszki
Dodatki do obiadu są moim zdaniem nie mniej ważne, od samego dania głównego. Wnoszą one często inną teksturę, wyjątkowy smak… …
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …