Wegańskie lody bez maszynki – lody orzechowe z orzechowymi chrupkami
Jak to jest, że sklepowe lody są takie puszyste, a te zrobione w domu zamarzają na kamień? Powodów, dla których kupne lody mogą różnić się od domowych jest kilka – przede wszystkim masa musi być dobrze napowietrzona, tłusta i schłodzona w odpowiedniej temperaturze. Ale na szczęście przy pomocy kilku trików można w domu ukręcić cudownie kremowe, aksamitne i zupełnie wegańskie lody.
Bazą tradycyjnych lodów jest śmietanka utarta z zaparzonymi żółtkami lub śmietanka i mąka kukurydziana – ta pierwsza to baza francuska, przygotowana na bazie Creme Anglaise; a ta druga to baza filadelfijska, podobno wymyślona właśnie przez lodziarzy w Ameryce. W obydwu recepturach istotna jest tłustość masy oraz zagęszczający dodatek, taki jak jajka lub mąka kukurydziana. Jak w takim razie zweganizować …
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …
Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
Przedstawiam kolejne ciasto z cyklu bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie i tym razem też paleo. Sernik z nerkowców …
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też …