Dagmara, która jest największą znaną mi ekspertką od słodyczy, powiedziała mi kiedyś, że nie przepada za czekoladowymi lodami. Ale w każdej nowej lodziarni obowiązkowo ich próbuje, bo to właśnie po nich od razu umie rozpoznać, czy ma do czynienia z porządną lodziarnią. Od czasu tamtej rozmowy często wracałyśmy do tematu czekoladowych lodów w Warszawie i tego, gdzie są najlepsze. Dlatego pod wpływem tych rozmów zaczęłam sama pracować nad naprawdę dobrymi, a zaraz prostymi czekoladowymi lodami. I udało się dzięki dodatkowi słodkiego, lepkiego, pieczonego batata.
Dobre czekoladowe lody to naprawdę trudna sprawa. Powinny być intensywnie czekoladowe i intrygujące, a do tego potrzebna jest dobra czekolada w odpowiedniej ilości. Aby nie były mdłe i przytłaczające niezbędny jest spory do…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …
Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
Przedstawiam kolejne ciasto z cyklu bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie i tym razem też paleo. Sernik z nerkowców …
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też …