Wegetariańskie paszteciki z czarną soczewicą, orzechami włoskimi i miętą
Wytrawne paszteciki z kruchego, drożdżowego ciasta to moja słabość, zwłaszcza, gdy mogę zjeść je jeszcze ciepłe. Uwielbiam te małe, lekko kruche i chrupiące z zewnątrz, ale miękkie i puszyste w środku wytrawne ciasteczka, które w wykonaniu mojej mamy zawsze były wypełniane farszem po brzegi. Ciasto stanowiło jedynie pyszną, cienką skorupkę. Na takie paszteciki mówiliśmy w dzieciństwie, że są „nieoszukane” 😊 – tak jak „nieoszukane” były pączki od babci, w których wielką porcję róży lub wiśni okalało cienkie, pyszne ciasto.
Paszteciki z przepisu, którym dziś się z Wami dzielę, są właśnie „nieoszukane”. Dzięki temu, że farsz jest gęsty i zimny, a ciasto bardzo plastyczne, możecie upchnąć w każdym paszteciku maksymalnie dużo farszu! Bez obaw, po upieczeniu nic się nie rozpadnie – zab…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
szybkie placki z hummusu z marchewką i brokułem
Placki z hummusu - czyli alternatywny sposób dla wykorzystania hummusu. Szybkie, pyszne i pożywne. Z dodatkiem marchewki, brokuła. Bezglutenowe
Gyros z kalafiora w domowych wrapach z tzatizkami
Hej dzieciaki, szykujcie plecaki, spakujcie misia w teczkę, ruszamy na grecką wycieczkę. Nie zabraknie suchego prowiantu, w ramach warzywnego...
Stromboli, czyli rolowana pizza na kaszy manny
Stromboli, czyli włoska pizza rolowana, idealna na podróż, do pracy czy do szkoły, gdyż świetnie smakuje nie tylko na ciepło. …
Paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem
Paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem to szybki przepis idealny na imprezę i nie tylko. Śmiem twierdzić, że …