Wegetariańskie placki twarogowe inspirowane moimi wspomnieniami z dzieciństwa…
Dorastałam w czasach, gdy dzieci nie znały jeszcze pancakes z syropem klonowym, ale pyszną atrakcją wakacji były placki twarogowe z miodem, śmietaną i kwaśnymi porzeczkami.
Później, przez niemal dwie dekady ich nie jadłam. Placki twarogowe odeszły w zapomnienie kiedy odeszła moja prababcia Anielcia. Nikt już ich wtedy nie smażył…
Gdy jednak Suwalszczyzna powitała nas tego lata, to kuchenny kaflowy piec naszej chaty sprawił, że poczułam jak właśnie teraz pracują we mnie ręce wielu pokoleń kobiet, które były w mojej rodzinie przede mną. Zatęskniłam za tymi najbardziej błogimi na świecie, twarogowymi plackami z jabłkiem, które smażyła dla nas prababcia.
Oryginalnego przepisu niestety nikt już nie pamięta… Ale ja pamiętam smak. Więc odtworzyłam przepis z małą, współczesną…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Owsianka a’la szarlotka
Owsianka a'la szarlotka, czyli owsianka z jabłkami i cynamonem, będąca zdrowszą wersją deseru lub śniadania. Płatki owsiane grają tu rolę …
Pancakes owsiane
Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!
Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
Owsiane biscotti, czyli zdrowsza wersja włoskiego specjału. Bez dodatku curku i mąki. Bezglutenowe, zdrowe ciastka. Ideale jako przekąska/śniadanie.
tarta z labneh i owocami na orzechowo-czekoladowym spodzie
Ostatnio robiliśmy labneh i wielu z was temat bardzo zaintrygował i jestem ciekawa, czy ktoś faktycznie go zrobił i jak …