Od wieków królową wszystkich drożdżowych babek jest słynna panettone – wysoka baba w kształcie kopuły serwowana we Włoszech na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Odświętna i dystyngowana; o wnętrzu tak puszystym, że przypomina watę; a dodatkowo wypełnionym smażoną pomarańczową skórką. Ale od dzisiaj włoska królowa ma poważną rywalkę do tronu.
Dobra babka musi być idealnie wyrośnięta, mięciutka i tak lekka, że każdy kawałek rozpływa się na języku. A żeby wegańska babka była tak puchata musi zawierać oczywiście… purée z batata lub marchwii, o którym pisałam wiele razy na blogu oraz w książce. Żadne tam siemię lniane, żadna tam mąka z ciecierzycy tylko słodkie i aksamitne purée roztarte z cukrem. Do tego duża ilość oleju kokosowego wmasowanego na samym końcu w ciasto oraz lukier ze skórką …
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
WEGAŃSKI MAZUREK WIŚNIOWY
Wielkanoc bez mazurka nie może się obyć! Długo hitem był MAZUREK POMARAŃCZOWY , dzisiaj do grona ulubieńców dołącza mazurek wiśniowy. …
WEGAŃSKA BABKA MARMURKOWA
Klasyczna, szalenie prosta w przygotowaniu babka o delikatnym aromacie migdałów to świetne ciasto na każdą okazję, nie tylko z okazji …
WEGAŃSKIE BUŁECZKI Z RODZYNKAMI - HOT CROSS BUNS
Puchate, mięciutkie i pełne rodzynek bułeczki, które na ogół przygotowywane są w krajach chrześcijańskich z okazji Świąt Wielkanocnych. Jed...
WEGAŃSKA BABKA CZEKOLADOWA Z MASŁEM ORZECHOWYM
Święta Wielkanocne nie mogą obyć się bez babki, nawet w tym roku! Pyszna, wilgotna mocno czekoladowa z delikatnym posmakiem masła …