
Czasem dosięgają nas codzienne, ziemskie sprawy. Zerknęłam dziś na koszyk z ziemniakami i pomyślałam „Masz Ci babo placek, co zrobić z tymi pyrami?”, wybór padł na babę ziemniaczaną!
Już w trakcie tarcia ziemniaków miałam nadzieję, że tego nie schrzanię, babkę piekę po raz pierwszy. Zamiast boczku postanowiłam do niej dodać trochę chrzanu, zapomniałam wcześniej dodać, że to babka wielkanocna. Wyrównując masę z wierzchu nuciłam „Bye bye baby” i tak trafiła do piekarnika. Przepis na wielkanocną babkę razem z Mezo i Liberem dedykuję „dla wszystkich fajnych babek”, ale podjadać mogą ją też nocne Marki, jeśli użyjecie wcześniej do ziemniaków tarki. Na co dzień proponuję serwować ją z sosem pieczarkowym, a od święta z wędzonym łososiem, śmietaną i koperkiem.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Cacy jaja
Nie zadzieraj nosa, nie udawaj Greka, spróbuj cacy jajek, czeka Cię smaków dyskoteka!Tym beznadziejnym rymem nawiązującym do piosenki Czerwonych...
Jajka na różowej fecie
Mam dla Was nowinę, czas na botwinę! Co powiecie na jajka na różowej fecie? Przedstawiam przepis na szybką pastę z …
Coleslaw z czerwonej kapusty i buraków
Coleslaw to imprezowy hicior o czym przekonałam się już wielokrotnie. Dzisiaj założyłam różowe okulary i postanowiłam nadać mu trochę więcej …
Mazurek Tiramisu
To już tradycja, że na burczymiwbrzuchu przed świętami pojawia się on – słodki elegancik. Taki z niego piękniś, że swoje …