Wielkanocny wegański żurek od zawsze kojarzył mi się z ramenem. Od zawsze to znaczy od kiedy poznałem w ogóle ramen, bo żurek znałem zdecydowanie wcześniej. Jest w nim bulion, podstawa (tare) i dodatki (toppingi) – jak w każdym ramenie. A przepraszam! Nie ma makaronu, a przecież ramen to makaron… Tak od tej wolnej myśli zacznę, bo nie do końca mi po drodze z porównywaniem żurku do ramenu – dwa osobne światy, nieco podobieństw, analogii. Porównanie frapujące, ale czy konieczne?
Ta dygresja wywodzi się stąd, że chciałem opisać ten przepis jako żuramen – takie potrawy, w świetnym stylu tworzyli już Tomasz Czajkowski (Magiczny Składnik) i Daniel Wanke w kooperacji z Żurownią. Obie wersje są mięsne i o ile sam zamysł na wegański żuramen mi się spodobał, to j…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Wegański żurek
Wegański żurek Przygotowałem dla Was przepis, na jedną z moich ulubionych zup, które kojarzą mi się nieodłącznie ze świętami wielkanocnymi… …
Wegańskie leczo z cukinii i fasolki szparagowej – danie jednogarnkowe
Wegańskie leczo jest idealne dla każdego leniucha. Wszystko przygotowujemy w jednym garnku i nie ma tu dużo roboty :)
Sos dyniowy kremowy (wegański)
Sos dyniowy jest kremowy i delikatny w smaku oraz bardzo prosty w przygotowaniu. Świetnie pasują do niego aromatyczne przyprawy takie …
Flaczki z boczniaków (wegańskie)
Flaczki z boczniaków dzięki dużej ilości aromatycznych przypraw mają charakter tradycyjnych flaków. Idealne na chłodne wieczory i nie tylko!