Mieszanie, zagniatanie, wyrastanie. Pieczenie zdrowych drożdżowych ciast z roślinnych składników to jedno z moich ulubionych kuchennych zajęć. Ale muszę przyznać, że z tego przepisu jestem szczególnie dumna.
Wystarczy zamienić kilka składników, zmniejszyć ilość cukru i użyć zdrowszych tłuszczy, aby zamiast tradycyjnych drożdżowych placków i brioszek otrzymać zupełnie nowe ciasto. Z tym przepisem było trochę trudniej – chciałam nie tylko pozbyć się nadmiaru cukru i tłuszczu, ale również roślinne mleko w całości zamienić na dyniowe puree. Efekt przerósł moje oczekiwania – wieniec jest bardzo słodki, ciężki, pełen orzechów oraz daktyli, a do tego wspaniale pachnie syropem klonowym i cynamonem. Kończę pisać i idę zagniatać ciasto na kolejny.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
Tofurniczki orzechowo – czekoladowe
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Tofurnik dyniowy z kisielem żurawinowym
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wegański sernik z tofu
W moim rodzinnym domu najpopularniejszym ciastem był z całą pewnością sernik. Gdy przychodziły święta, zbliżała się jakaś uroczysta okazja lub …