Przy kuchennym stole siedzi moja przyjaciółka i czeka, aż zgrilluję dla niej pierwsze boczniaki w winnej marynacie. Kiedy są gotowe nakładam je na talerz, a ona robi wielkie oczy i mówi „To wygląda jak karkówka!”. Niepewnie łapie za sztućce, próbuje pierwszego kęsa i krzyczy „O Boże, to nawet smakuje jak karkówka!
Pełne smaku umami boczniaki często kojarzą się z mięsnymi daniami. Dlatego właśnie przyrządza się z nich wegetariańskie flaczki, marynuje w oleju lnianym na Wigilię, naciera sosem BBQ i dlatego po chwili spędzonej w czerwonym winie z rozmarynem i pieprzem mogą kojarzyć się z kawałkiem krwawego mięsa. Niezależnie od tego co przywodzą na myśl, smakują niesamowicie dobrze – mocno winne, odpowiednio pieprzne, lekko rozmarynowe i delikatnie cebulowe. Dzięki dodatkowi keczupu…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sushi z ogórkiem, wegańskie
Sushi z ogórkiem, czyli kolejna odsłona wegańskiego sushi, tym razem chyba z klasyką, ogórkiem i sałatą. Jak już pisałam ostatnio …
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …