Oto moja ulubiona tej wiosny pasta do pieczywa.
Pomysł stworzenia takiego połączenia powstał kilka dni temu i zupełnie przypadkowo – kupiłam po prostu na targu rzodkiewkę z przepiękną, wielką nacią. Była to dodatkowo rzodkiewka z ekologicznej uprawy, a więc tym bardziej szkoda było mi wyrzucić cokolwiek. Staram się, żeby moja kuchnia była jak najbardziej zero waste, ale wielkie znaczenie ma dla mnie także to, jakich składników odżywczych może dostarczyć produkt, który wykorzystuję. W przypadku liści rzodkiewki lista jest długa, a dość wspomnieć jedynie o żelazie, witaminie C, fosforze, wapniu, a także glukozynolanach o działaniu antynowotworowy.
Odcięłam więc liście, zamknęłam je w pudełku i odłożyłam w lodówce. Przez kilka dni zastanawiała…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Pasta słonecznikowo-czosnkowa
Aromatyczna kremowa pasta słonecznikowo-czosnkowa świetnie nada się na kanapki jak również w roli zastępnika sosu czosnkowego.
Pasta z soczewicy z kurkumą
Pasta z soczewicy jest dość szybka w przygotowaniu, a co najważniejsze w jej skład wchodzą produkty zazwyczaj będące w domu. …
Pomidorowa pasta fasolowa
Pomidorowa pasta fasolowa świetnie nadaje się jako smarowidło do kanapek. Świetne jest to, że możemy ją wykonać z pozostałości fasoli …
Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami
Pasta z fasoli z suszonymi pomidorami to przepis na pyszne a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu smarowidło do kanapek. Dlatego …