Wiśnie, wanilia, kakaowy spód i Angostura – rozkoszny deser tylko dla dorosłych gości.
O tym deserze nie będę wiele pisała… Wszystko zobaczycie na zdjęciu poniżej.
Na dnie jest pokaźna warstwa ciemnych okruchów, czyli niebyt słodkie, ale mocno maślane ciasto intensywnie pachnące kakao.
Następnie wiśnie w kuszącej emulsji… Cudowne wręcz wiśnie marynowane (już prawie rok!) w brandy. Absolutnie doskonały prezent od mojej mamy.
A to wszystko polane musem/kremem (zależnie od tego jaką gęstość stworzycie) waniliowym z tajemniczym składnikiem. Angostura – bo o niej mowa – zmienia ten prosty, domowy deser w rarytas o wyjątkowym smaku i aromacie.
Muszę przyznać, że to połączenie powstało dość przypadkowo, ale okazało się spektakularne. Gości więc teraz na moim stole gdy potrzebuję czegoś szybkiego, słodkie…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Tarte tatin z figami i pistacjami
Przepis na ciasto tarte tatin, czyli pieczone do góry nogami. Karmelizowane owoce na cieście francuskim, pyszne i proste w przygotowaniu.
Różane Tiramisu z malinami i pistacjami #greeninspiracje
Pomyślicie, żadne z nas blogerki urodowe, czemu inspiracje kosmetykami pojawiają się na kulinarnym blogu? A my wam właśnie dzisiaj postaramy …
Panna cotta z pieczonymi figami, gorzką czekoladą i pistacjami
Życie jest jak bieg przez płotki, codziennie pokonujemy przeszkody i podejmujemy decyzje od których zależą nasze dalsze losy. Wygrywa ten …
Mini Pavlovy z kremem kawowym
Ostatnio miałyśmy okazję uczestniczyć w niezwykle inspirujących warsztatach w Warszawie zorganizowanych przez Starbucks. Przez kilka godzin...