Zielone curry ze szparagami, groszkiem i ciecierzycą

35 min
3 porcje
Zielone curry ze szparagami, groszkiem i ciecierzycą
✍️ Opis autora:

Zielone curry to tradycyjne danie kuchni tajskiej, które za sprawą kolendry, imbiru i trawy cytrynowej jest bardzo aromatyczne i po prostu przepyszne. Sięgam po nie bardzo często, szczególnie wtedy, kiedy nie mam czasu i pomysłu na obiad, bo dodać do niego można prawie wszystko. A gdy nadchodzi maj, a wraz z nim szparagi i młody groszek cukrowy, zielone curry robię w wersji najbardziej zielonej chyba z możliwych ?????????

Pastę curry można kupić w praktycznie każdym sklepie i nawet skład zazwyczaj nie odstrasza. Ale jak dla mnie są niestety zbyt ostre i do wyboru mam dwie opcje: zrobić curry bez smaku, albo palące. Więc wybieram opcje trzecią, najbardziej oczywistą: pastę robię sama! Jest to naprawdę nieskomplikowane, wystarczy kilka składników, które można znaleźć w lepszych delikatesach lub w internecie i blender.

A samo danie robi się jeszcze prościej niż pastę. Wystarczy trochę warzyw, ewentualnie mięso bądź ryba, mleczko kokosowe, trochę bulionu, sos rybny oraz wspomniana pasta i po 15-20 minutach mamy pyszne, aromatyczne zielone curry, które najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu.

Uwaga a propos groszku cukrowego: nie jest to zwykły młody groszek, a odmiana, którą można jeść razem ze strąkami i jest wyjątkowo słodka, skąd nazwa.

Zielone curry ze szparagami i ciecierzycą – wegetariańskie, bezglutenowe danie jednogarnkowe pełne świeżych warzyw. Kluczowe składniki to chrupiące szparagi, słodki groszek cukrowy i białkowa ciecierzyca (18g białka na porcję). Gotowe w zaledwie 35 minut, z aromatyczną pastą curry na bazie kolendry i imbiru. Bogate w błonnik wspiera trawienie, a mleczko kokosowe dodaje kremowej konsystencji. Idealne na szybki obiad lub meal prep. Podawaj z ryżem jaśminowym i świeżą bazylią dla kontrastu smaków.
🍽️ Obiady 🍛 Curry 📦 Meal prep 🌾 Bezglutenowe 💪 Wysokobiałkowe 🍲 Jednogarnkowe
15 min
Przygotowanie
20 min
Gotowanie
35 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 3 porcji 10x
/16 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/16
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką
🥛 Wegetariańska

smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką

smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką. szybki pożywny obiad, który jest przy okazji pyszny! wystarczy kilka składników i gotowe

35 min
3
166
Z
Zielonysrodek.pl
Sałatka z ryżem, batatem, szparagami i truskawkami
🥛 Wegetariańska

Sałatka z ryżem, batatem, szparagami i truskawkami

Sałatka z ryżem, szparagami, pieczonymi batatami i truskawkami. Kolorowo i przepysznie. Zdrowo i pożywnie.

60 min
4
335
Z
Zielonysrodek.pl
Sałatka z dynią, ciecierzycą, jabłkiem i orzechami
🥛 Wegetariańska

Sałatka z dynią, ciecierzycą, jabłkiem i orzechami

Pojawiają się pierwsze dynie, więc czas rozpocząć #dyniowelove! Co mnie bardzo zdziwiło, na blogu są tylko 4 przepisy z jej …

85 min
4
233
Z
Zielonysrodek.pl
sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi pysznościami
🥛 Wegetariańska

sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi pysznościami

Uwielbiam jeść sałatki o każdej porze dnia i nocy. Na śniadanie z jajkiem i pieczonymi warzywami. Na lunch z dynią …

40 min
2
1167
Z
Zielonysrodek.pl