Zielone curry to tradycyjne danie kuchni tajskiej, które za sprawą kolendry, imbiru i trawy cytrynowej jest bardzo aromatyczne i po prostu przepyszne. Sięgam po nie bardzo często, szczególnie wtedy, kiedy nie mam czasu i pomysłu na obiad, bo dodać do niego można prawie wszystko. A gdy nadchodzi maj, a wraz z nim szparagi i młody groszek cukrowy, zielone curry robię w wersji najbardziej zielonej chyba z możliwych ?????????
Pastę curry można kupić w praktycznie każdym sklepie i nawet skład zazwyczaj nie odstrasza. Ale jak dla mnie są niestety zbyt ostre i do wyboru mam dwie opcje: zrobić curry bez smaku, albo palące. Więc wybieram opcje trzecią, najbardziej oczywistą: pastę robię sama! Jest to naprawdę nieskomplikowane, wystarczy kilka składników, które można znale…
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką
smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką. szybki pożywny obiad, który jest przy okazji pyszny! wystarczy kilka składników i gotowe
Sałatka z kapusty pekińskiej z oliwkami i suszonymi pomidorami
Pyszna sałatka z kapusty pekińskiej która doskonale pasuje jako dodatek do obiadu. Oliwki i suszone pomidory świetnie ją uzupełniają :)
Sałatka z ryżem, batatem, szparagami i truskawkami
Sałatka z ryżem, szparagami, pieczonymi batatami i truskawkami. Kolorowo i przepysznie. Zdrowo i pożywnie.
Sałatka z dynią, ciecierzycą, jabłkiem i orzechami
Pojawiają się pierwsze dynie, więc czas rozpocząć #dyniowelove! Co mnie bardzo zdziwiło, na blogu są tylko 4 przepisy z jej …