Zielony omlet z brokułem, szpinakiem i kolendrą

30 min
3 porcje
221 kcal
Zielony omlet z brokułem, szpinakiem i kolendrą
✍️ Opis autora:

Jak się macie? Jak dajecie radę? Ja mam dni lepsze i gorszę, gdybym wiedziała, że to się za chwilę skończy, na pewno byłoby prościej. Co tu robić, jak nie można pojechać na wycieczkę, nie można usiąść nad morzem, nie można iść się pobawić się do parku. Ja odstresowuję się w kuchni i ciągle jem. Jedzenie zawsze było wysoko na liście moich priorytetów, ale teraz urosło do rangi wydarzenia świętego. Niestety nie zawsze dokonuję zdrowych wyborów, więc ostatnio postanowiłam się poprawić i wykorzystać ten czas, żeby jeść jak najlepiej i najzdrowiej, jak dana sytuacja na to pozwala. Oczywiście nie odmawiam sobie ciast czekoladowych z lodami. I tak wczoraj na śniadanie był omlet z brokułem, szpinakiem i kolendrą, bo zielony to kolor nadziei.

Trochę jest z nim roboty, ale można go przyrządzić wtedy, kiedy akurat zostanie nam ugotowany brokuł. Szpinak wystarczy przelać wrzątkiem, potem zmielić, podobnie jak brokuła. Ser zetrzeć. Kolendrę pokroić. Ale jak się dobrze zorganizujemy, pójdzie w miarę szybko.

Z góry ładnie się przyrumienił za sprawą sera, ale w środku pozostaje zielony. Jeśli dzieci nie będą chciały jeść, powiedzcie im, że to omlet Szreka. Może pomoże.

Puszysty zielony omlet – wegetariańskie śniadanie bogate w białko, z brokułem, szpinakiem i aromatyczną kolendrą. Przygotujesz go w zaledwie 30 minut, dostarczając organizmowi solidną porcję białka z jajek i sera cheddar. Dzięki szpinakowi i brokułom danie jest źródłem żelaza i witaminy K. Idealne na pożywne śniadanie lub szybki obiad. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem i świeżymi warzywami dla dodatkowej porcji błonnika.
🌅 Śniadania 🥪 Kanapki 🤗 Comfort food 💪 Wysokobiałkowe 👶 Dla początkujących
15 min
Przygotowanie
15 min
Gotowanie
30 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 3 porcji 10x
/7 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/7
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

jak zrobić labneh i z czym go jeść? czyli serek z jogurtu naturalnego. idealny do deserów, na śniadanie, do kanapki, na słono i słodko!
🥛 Wegetariańska

jak zrobić labneh i z czym go jeść? czyli serek z jogurtu naturalnego. idealny do deserów, na śniadanie, do kanapki, na słono i słodko!

Czy słyszeliście o labneh? Nie? to już tłumaczę: jest to kremowy, lekki serek, popularny w kuchni bliskiegowschodu, który otrzymuje się …

10 min
4
Z
Zielonysrodek.pl
pancakes z masłem orzechowym
🥛 Wegetariańska

pancakes z masłem orzechowym

pyszne, puchate, zdrowe pancakes z masłem orzechowym! idealne weekendowe śniadanie, ale sprawdzą się też na zimno na wynos!

25 min
4
279
Z
Zielonysrodek.pl
Grzanka z awokado i jajkiem
🥛 Wegetariańska

Grzanka z awokado i jajkiem

Niezbyt często jem kanapki, niezbyt często kupuję chleb, najczęściej się to zdarza jak mamy gości. Dzięki temu jem więcej warzyw, …

20 min
2
350
Z
Zielonysrodek.pl
Grzanki z pieczoną figą
🥛 Wegetariańska

Grzanki z pieczoną figą

Przepis na grzanki z pieczoną figą, ricottą oraz rzredukowanym octem balsamicznym i miodem. Świetna, elegancka przystawka

20 min
2
413
Z
Zielonysrodek.pl