Podczas letnich biwaków nic nie smakowało tak dobrze, jak ziemniaki z ogniska. Okopcone, ze skórką obsypaną popiołem, pod którą krył się żółty, ziemniaczany miąższ. Nieważne było, czy je się mięso i czeka w kolejce po kiełbaskę z patyka, czy nie – ziemniaka z popiołu chciał zjeść każdy.
Dobrze przyrządzone ziemniaki nie mają sobie równych. Nie chodzi mi o te z wody lub te rozgniatane na podejrzaną papkę, ale właśnie o te pieczone w skórce, dzięki czemu cały aromat pozostaje wewnątrz ziemniaka. Jeśli tylko okażemy pyrom odrobinę cierpliwości i pozwolimy im upiec się do miękkości w gorącym piecu, to odwzajemnią się nam z nawiązką. A do tak przygotowanych ziemniaków nie ma lepszej pary niż miękkie, słodkie pory usmażone w wędzonej papryce – po takiego ziemniaka w kolejce ustawi się …
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …
Makaron ze szpinakiem wegański
Wegański makaron ze szpinakiem uwielbiam ze względu na swoją prostotę i często przygotowuję to danie pomimo, że jestem wegetarianką. Jest …