Ziemniaki z grilla, czyli młode ziemniaki hasselback z wiosennym gzikiem
Będę szczera: moim ulubionym majówkowym daniem są ziemniaki z grilla na sto sposobów! 😉 Jeśli więc ktoś chce mnie doskonale ugościć podczas wiosennego przyjęcia w ogrodzie, wystarczy że upiecze mi młode ziemniaki i poda je z masłem czosnkowym oraz z solą. Nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba! Dziś natomiast mam dla Was pomysł na danie nieco bardziej wyjątkowe, czyli ziemniaki hasselback z wegańskim gzikiem.
Ta bardzo charakterystyczna forma podania ziemniaka jest niezwykle uniwersalna i ciekawa. Pokrojone w takie cienkie plasterki kartofelki możecie oczywiście upiec na grillu (sposób opisuję poniżej), ale także w piekarniku! Możecie użyć ziemniaków wczesnych, ale i tych późnych jeśli tylko wybierzecie odmianę o cienkiej skórce. Ziemniaki hasselback będą pysznym dodatkiem do pe…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
kaszotto z bakłażanem, pomidorami i cukinią, czyli takie prawie ratatouille
Szybki obiad po pracy? Leniwy weekend i brak natchnienia? Jesteście świeżo po przeprowadzce i wasza kuchnia nie jest jeszcze gotowa …
NAJPYSZNIEJSZA ZUPA KREM Z KUKURYDZY
Pyszna, aksamitnie kremowa zupa ze świeżej kukurydzy to zupa którą musicie spróbować koniecznie latem! Poza sezonem oczywiście można korzys...
Grillowane awokado
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Gazpacho czy salmorejo? Chłodnik ulubiony
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.