Wiecie, że nie lubiłem bobu? Strasznie! To było zawsze dla mnie coś okropnego – rozgotowany do miękkości, aż siny, w środku szaro-zielony, gotowany tak długo, że więcej smaku było w wodzie niż w samym bobie. Przez wiele lat go unikałem, tak naprawdę na nowo zacząłem odkrywać może 3-4 lata temu. W przeciwieństwie do tego jak zapamiętałem, zacząłem przygotowywać bób na inne sposoby. Okazało się, że smakuje mi jedzony ze skórką, na surowo, blanszowany, ewentualnie gotowany kilka minut w osolonej wodzie, taki al dente. Na moim przykładzie widzicie jak można się zniechęcić do warzywa przez nieodpowiadający nam sposób obróbki. Jak ważne jest by umieć je przygotować tak jak lubimy. Czy jest źle czy dobrze możemy ocenić tylko my sami. Dosyć już mojej paplaniny! Dziś przychodz…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kalafior KFC – Korean Fried Cauliflower
Najlepsze rzeczy wychodzą często nieplanowane. Wczoraj spontanicznie ruszyłam na stories z zabawą „Z czym Tosię je” – edycja kalafior. Otrzymałam...
KALAFIOR W SOSIE BUFFALO
Jeden z prostszych a zarazem smaczniejszych przepisów na kalafiora. Chrupiące, pieczone kalafiorowe skrzydełka zatopione w ostro-kwaśnym so...