Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na tradycyjne danie kuchni portugalskiej. Dawniej jadana głównie przez ludzi z nizin społecznych, teraz przygotowywana i pałaszowana chętnie przez każdego! Zupa caldo verde jest prosta, szybka i tania, ale jednocześnie bardzo smaczna!
Przepis na zupę caldo vede w oryginalnym wydaniu przewiduje użycie kapusty galicyjskiej, która jest u nas niedostępna. Na szczęście jarmuż jest do niej bardzo podobny oraz łatwo dostępny, dlatego też świetnie ją zastępuje!
Podstawą zupy są ziemniaki, oliwa, cebula oraz jarmuż. To właśnie na tych składnikach opiera się dzisiejszy przepis. Jeśli chodzi o dodatki które lądują na górze zupy, to są one dowolne. U mnie były to wegańskie kiełbaski, chipsy z jarmużu, ostra oraz wędzona papryka. Świetnie …
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Flaczki z boczniaków (wegańskie)
Flaczki z boczniaków dzięki dużej ilości aromatycznych przypraw mają charakter tradycyjnych flaków. Idealne na chłodne wieczory i nie tylko!
Zupa kalafiorowa bez mięsa
Kiedy zastanawiamy się nad zdrowym, pożywnym i wegetariańskim daniem, które jednocześnie rozgrzeje w chłodne dni, często wybieramy zupy. Jednak zdarza …
Orzechowy bulion z pieczonych warzyw
Bulion z pieczonych warzyw to wcale nie taki trudny orzech do zgryzienia! Co zrobić, aby nasz bulion był yummy, mimo …
WEGAŃSKA ZUPA OGÓRKOWA
Wiele pisać nie będę, to moja ulubiona zupa z dzieciństwa - ogórkowa. Tym razem w klasycznej wersji, zabielana sojową śmietanką …