Wczorajsza surówka z selera bardzo fajnie się przyjęła, a mi po zrobieniu jej zostało pół korzenia, który szkoda byłoby wyrzucić. Przy okazji ostatnich zakupów natrafiłem nie tylko na wcześniej wspomniany seler, ale również na przybranego kuzyna pietruszki, czyli pasternak. Stwierdziłem, że koniecznie muszę z niego coś zrobić i tak właśnie powstała zupa krem z selera i pasternaku, którą mam przyjemność Was dzisiaj uraczyć.
Pasternak w kuchni polskiej jest znany od dawna, ale poszedł niestety w odstawkę przez modne produkty wkradające się do marketów. Pasternak można upolować w niektórych supermarketach, ale bankowo dostaniecie go na straganach, kleparzach, targowiskach i w dobrze zaopatrzonych jarzyniakach. Jeśli byłby problem ze zdobyciem go, to zastąp p…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Wegańskie leczo z cukinii i fasolki szparagowej – danie jednogarnkowe
Wegańskie leczo jest idealne dla każdego leniucha. Wszystko przygotowujemy w jednym garnku i nie ma tu dużo roboty :)
Sos dyniowy kremowy (wegański)
Sos dyniowy jest kremowy i delikatny w smaku oraz bardzo prosty w przygotowaniu. Świetnie pasują do niego aromatyczne przyprawy takie …
Flaczki z boczniaków (wegańskie)
Flaczki z boczniaków dzięki dużej ilości aromatycznych przypraw mają charakter tradycyjnych flaków. Idealne na chłodne wieczory i nie tylko!
Najprostszy przecier pomidorowy
Macie dosyć obierania surowych pomidorów, zachlapanych ścian i stania nad garnkiem, gdy robicie przecier pomidorowy? Zniechęciliście się już na tyle, …