Jestem ogromnym fanem wszelkiej maści zup. Dzisiaj postanowiłem ugotować zupę minestrone, która jest banalnie prosta do zrobienia, ale swoich smakiem zachwyca. Co to jest za zupa? Pochodzi z Włoch i określiłbym ją jako podrasowaną zupę jarzynową.
Nie ma jednej, prawidłowej receptury na tę zupę. Niektórzy podają ją z makaronem, inni z ryżem, a znajdą się i tacy, którzy pieką do niej grzanki. Każdy sposób jest dobry, smaczny i poprawny. Jeśli zaś chodzi o warzywa, to dla mnie podstawą zupy minestrone jest cukinia, marchewka, seler, zielony groszek oraz szpinak, który sporadycznie zamieniam na jarmuż. Od czasu do czasu dodaję do niej również pokrojonego pomidora (koniecznie bez skórki), paprykę lub nawet dynię. Masz jakieś końcówki warzyw w lodówce? Śmiało możesz je skroić i dodać d…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Flaczki z boczniaków (wegańskie)
Flaczki z boczniaków dzięki dużej ilości aromatycznych przypraw mają charakter tradycyjnych flaków. Idealne na chłodne wieczory i nie tylko!
Zupa kalafiorowa bez mięsa
Kiedy zastanawiamy się nad zdrowym, pożywnym i wegetariańskim daniem, które jednocześnie rozgrzeje w chłodne dni, często wybieramy zupy. Jednak zdarza …
Orzechowy bulion z pieczonych warzyw
Bulion z pieczonych warzyw to wcale nie taki trudny orzech do zgryzienia! Co zrobić, aby nasz bulion był yummy, mimo …
WEGAŃSKA ZUPA OGÓRKOWA
Wiele pisać nie będę, to moja ulubiona zupa z dzieciństwa - ogórkowa. Tym razem w klasycznej wersji, zabielana sojową śmietanką …