Cynamon CEJLOŃSKI laski - 50g

Cynamon CEJLOŃSKI laski - 50g


8,87 zł


  • Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych cynamonu cejlońskiego w laskachWiększości z nas niepowtarzalny aromat cynamonu cejlońskiego jest bardzo dobrze znany. Korzenny zapach niniejszej przyprawy przywodzi nam na myśl przede wszystkim świąteczne wypieki oraz smaczne dania kuchni orientalnej. Niemniej jednak, cynamon znajduje znacznie szersze zastosowanie. Okazuje się, że przyprawa ta wykazuje szereg cennych dla zdrowia właściwości. Ponadto, wprowadzenie cynamonu cejlońskiego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie ochronić nas przed występowaniem licznych chorób cywilizacyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem cukrzycy typu II. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych lasek cynamonu cejlońskiego? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.Skąd pochodzą i czym charakteryzują się laski cynamonu cejlońskiego?Cynamon cejloński – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka;Cynamon cejloński a cukrzyca;Przeciwwskazania dotyczące spożywania cynamonu cejlońskiego;Cynamon cejloński laski – cena;Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące cynamonu cejlońskiego w laskach:Gdzie kupić cynamon cejloński?Cynamon cejloński mielony, czy w laskach? Który z nich warto wybrać?Jak przechowywać cynamon cejloński?Czy spożywanie dużych ilości cynamonu może zaszkodzić naszemu zdrowiu?Czy cynamon cejloński można dodawać do kawy?Cynamon cejloński – kcal;Zastosowanie lasek cynamonu cejlońskiego w codziennej kuchni i nie tylko;Cynamon cejloński laski – przepisy.Skąd pochodzą i czym charakteryzują się laski cynamonu cejlońskiego?Cynamon cejloński od setek lat znajduje niezwykle ważne miejsce zarówno w kulturze, kuchni, jak i medycynie naturalnej na terenie Azji. Niniejsza przyprawa uznawana jest za najlepszy z dostępnych na rynku gatunków cynamonu. Najczęściej jest ona dostępna w formie zwiniętych rurek (lasek) lub startego proszku (cynamon mielony). Przyprawa ta jest produktem otrzymywanym z cynamonowca cejlońskiego, wiecznie zielonego drzewa zaliczanego do rodziny wawrzynowatych. Cynamonowiec cejloński w naturalnych warunkach występuje na terenie wyspy Cejlon. Niemniej jednak, spotkać możemy go również na terenie Ameryki Południowej, Azji Wschodniej oraz na Antylach. Analiza światowego rynku ujawniła natomiast, że największym na świecie producentem cynamonu cejlońskiego jest Sri-lanka.Laski niniejszej przyprawy pozyskiwane są z kory wyżej wspomnianego drzewa. Są one zwinięte po obu stronach i przybierają kształt dwururki składającej się z cienkich listków. Cynamon cejloński jest jasno brązowy i charakteryzuje się przyjemnym aromatem, który doskonale komponuje się ze smakiem zarówno dań słodkich, jak i wytrawnych. Co ciekawe, kora cynamonowca cejlońskiego zbierana jest dwa, a nawet trzy razy w roku (zazwyczaj w porze deszczowej). Zanim przyprawa ta trafi na nasze stoły, musi zostać poddana licznym procesom obróbki, na które składają się ścinanie pędów drzewa oraz oczyszczanie zewnętrznej korowiny i wewnętrznych pozostałości po łyku. Następnie, cynamon krojony jest w cienkie paski i suszony na pełnym słońcu. To właśnie wtedy produkt ten zaczyna się charakterystycznie zawijać i swoim wyglądem przywodzić nam na myśl cygaro.Warto wiedzieć, że laski cynamonu cejlońskiego są nie tylko smaczne i aromatyczne, ale również zawierają w sobie zestaw cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługują przeciwutleniacze, czyli substancje, które wykazują wysoce pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Ponadto, produkt ten jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości witamin, w tym: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz K, jak również niezbędne minerały, takie jak: wapń, potas, fosfor, magnez, sód, żelazo oraz cynk. Co ciekawe, cynamon cejloński zawiera w swoim składzie śladowe ilości kwasów tłuszczowych, w tym jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.Cynamon cejloński – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowiekaDzięki zawartości cennych dla zdrowia składników, witamin i minerałów, wprowadzenie lasek cynamonu cejlońskiego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia oraz samopoczucia. Okazuje się, iż za sprawą aldehydu hydroksycynamonowego, przyprawa ta przyczynia się do zmniejszania stanów zapalnych w naszym organizmie. Liczne badania naukowe potwierdziły, iż może on wpływać na istotny spadek czynnika CRP (odczynnika stanu zapalnego) w przebiegu licznych chorób. Ponadto, cynamon zajmuje ważne miejsce w profilaktyce zaburzeń układu krążenia. Na podstawie obserwacji oraz badań o charakterze naukowym, ustalono, iż systematyczna suplementacja niniejszej przyprawy oddziałuje na obniżenie wartości ciśnienia krwi. Co ciekawe, zjawisko to zaobserwowano również w grupie tych osób, u których rozpoznano zespół me