Pieprz kolorowy ziarno 100g

Pieprz kolorowy ziarno 100g


7,98 zł


  • Opis

Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości i zastosowania pieprzu kolorowegoNadszedł czas na nutkę świeżości i urozmaicenia w Twojej kuchni! Każdy z nas na co dzień stosuje w wielu przepisach pospolity pieprz czarny. Jeśli ta monotonia już Ci się znudziła i szukasz czegoś nowego, a jednocześnie zależy Ci na zachowaniu pełni tradycyjnego smaku, sięgnij po pieprz kolorowy. Jest to mieszanka różnego rodzaju ziaren pochodzących z tej samej rośliny, co znany nam pieprz czarny. Odmienny sposób obróbki technologicznej sprawia jednak, że wyróżniają się one nieco innym posmakiem i mogą nadać Twoim daniom zupełnie nowego charakteru. Jednocześnie zachowują ostry, intensywny smak, za który tak cenimy naszą popularną przyprawę.Jak powstaje pieprz kolorowy?Pieprz kolorowy ziarno – smaczny, ale czy zdrowy?Piperyna – najcenniejszy składnik pieprzuPieprz kolorowy a odchudzaniePieprz kolorowy – cenaPieprz kolorowy – intensywny i świeży smak w każdym kęsieOdpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące pieprzu kolorowego?Czy pieprz kolorowy jest przyprawą sztucznie barwioną?Skąd pochodzi pieprz kolorowy?Czy każdy może używać pieprzu kolorowego?Pieprz kolorowy – zastosowanieJak powstaje pieprz kolorowy?Pieprz to roślina zielna występująca naturalnie głównie na terenach Azji. Pnącza te lubią klimat ciepły i wilgotny, dlatego jego największe plantacje można spotkać w południowych Indiach oraz w Archipelagu Malajskim. Zważywszy na tak odległe podchodzenie, nikogo nie zdziwi fakt, że ta powszechna obecnie przyprawa uznawana była niegdyś za prawdziwy rarytas. Jej wyjątkowy smak i właściwości ceniono już w starożytności i średniowieczu, ale wówczas pozwolić mogli sobie na nią jedynie najbogatsi. Na szczęście my nie musimy przejmować się już takimi sprawami i śmiało możemy korzystać z walorów smakowych, jakie oferuje nam ta przyprawa.Wykorzystywana przez nas przyprawa to owoce rośliny o tej samej nazwie. Ziarna o różnym kolorze pochodzą dokładnie z tego samego gatunku. Różnią się natomiast sposobem obróbki owoców po zebraniu. Najpopularniejszy pieprz czarny to owoce niedojrzałe, które poddaje się procesom suszenia i fermentacji. Ten rodzaj stanowi najostrzejszą i najczęściej stosowaną odmianę przyprawy. Pieprz biały to natomiast w pełni dojrzałe owoce, charakteryzujące się nieco delikatniejszym smakiem. Pieprz zielony, podobnie jak czarny, powstaje z niedojrzałych owoców. Dla zachowania ich naturalnej barwy unika się procesów suszenia i fermentacji. Poddaje się je jednak marynowaniu i konserwowaniu. Taka obróbka sprawia, że uznawany jest on za najłagodniejszą odmianę tej przyprawy. Pieprz czerwony powstaje z zupełnie dojrzałych owoców, poddawanych następnie marynowaniu w solance lub occie.Pieprz kolorowy ziarno VIVO to połączenie wszystkich czterech odmian przyprawy, które pozwoliło stworzyć mieszankę o nieco łagodniejszym i świeżym smaku. Całe ziarno pozwala zachować pełny aromat i nadać każdemu daniu zupełnie nowego, wyjątkowego charakteru.Pieprz kolorowy ziarno – smaczny, ale czy zdrowy?Pieprz stosowany jest przez każdego z nas na co dzień, jako obowiązkowy dodatek do dań wytrawnych. Mało kto zastanawia się jednak, czy tak powszechnie używany składnik wpływa na funkcjonowanie organizmu człowieka. Tymczasem okazuje się, że świeża przyprawa może być źródłem wielu cennych składników bioaktywnych. Te najcenniejsze zaliczane są do przeciwutleniaczy, czyli naturalnych związków neutralizujących szkodliwe wolne rodniki w naszym organizmie.Pieprz już wiele lat temu stanowił ważny element medycyny tradycyjnej. W starożytności i średniowieczu stosowano go jako środek przeciwbólowy i hamujący infekcje. Hipokrates uznawał tę przyprawę za skuteczny sposób na zwiększenie łaknienia oraz łagodzenie dolegliwości żołądkowych. Używano jej również przy chorobach dróg oddechowych oraz astmie.Obecnie wiele badań naukowych potwierdziło przeciwutleniające właściwości związków zawartych w tej przyprawie. Bogactwo składników aktywnych zawartych w pieprzu może sugerować jego korzystny wpływ na wiele aspektów funkcjonowania organizmu. Publikacje wskazują, że regularne spożywanie żywności zawierającej przeciwutleniacze może wpływać na zmniejszenie ryzyka występowania chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie. Jednocześnie antyoksydanty mogą wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego, działać korzystnie na przewód pokarmowy oraz spowalniać procesy starzenia się komórek.Piperyna – najcenniejszy składnik pieprzuNajważniejszym składnikiem odpowiadającym za przeciwutleniające właściwości pieprzu jest piperyna. Jest to związek chemiczny zaliczany do alkaloidów, o potwierdzonej w badaniach naukowych zdolności do neutralizowania wolnych rodników. Publikacje wymieniają jej działanie:antyoksydacyjneprzeciwzapalneprzeciwastmatyczneantynowotworoweDziałanie piperyny w organizmie człowieka jest niezwykle złożone i dotyczy wielu procesów w niemal wszystkich tkankach ciała. Związek pozyskiwany z pieprzu może zapobiegać uszkadzaniu zdrowych