Łuska babki jajowatej 500g

Łuska babki jajowatej 500g


37,43 zł


  • Opis

Babka jajowata to mało znana na naszych terenach roślina o bardzo ciekawym składzie chemicznym. Wyjątkowo duża zawartość błonnika pokarmowego w łusce z nasion tej rośliny sprawia, że już od lat stosuje się ją jako środek wspomagający prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Surowiec ten stanowi ważny element medycyny naturalnej. Obecnie znaleźć go można również w składzie wielu leków i suplementów diety dostępnych w aptekach.Babka jajowata – co to jest?Wartości odżywcze łuski babki jajowatejNa co działa babka jajowata?Łuska babki jajowatej a odchudzanieBabka jajowata – przeciwwskazania do stosowaniaOdpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące łuski babki jajowatej:Babka jajowata, łuska czy nasiona – która forma suplementacji jest skuteczniejsza?Babka jajowata czy babka płesznik – co wybrać?Jak smakuje łuska babki jajowatej?Czy babka jajowata na zaparcia jest skuteczna i bezpieczna?Łuska babki jajowatej – kcalŁuska babki jajowatej, przepisyŁuska babki jajowatej – zastosowanieBabka jajowata – co to jest?Babka to rodzaj rośliny obejmujący w sumie aż 200-270 gatunków. Spotkać je można na całym świecie, jednak dwie najpopularniejsze odmiany – babka płesznik oraz babka jajowata to gatunki, których próżno szukać na naszych terenach. Babka płesznik charakterystyczna jest dla rejonów Morza Śródziemnego. Jej naturalne rejony to przede wszystkim Afryka Północna i zachodnia Azja. Babka jajowata wywodzi się z jeszcze bardziej odległych terenów. Jej natywne miejsce występowania to południowo-zachodnia Azja oraz południowo-zachodnie Stany Zjednoczone. Obecnie największe plantacje tej rośliny można znaleźć na terenie Indii. Kraj ten jest również głównym eksporterem tego roślinnego surowca do innych krajów świata.Babka jajowata wykorzystywana była w tradycyjnej medycynie Indii już od wieków. Tamtejsza ludność określa tę roślinę mianem Isabgul, co z perskiego oznacza „końskie ucho”. Nazwa ta nawiązuje do charakterystycznego zagiętego kształtu nasion babki jajowatej. To właśnie ta część rośliny, a konkretnie łuska, znalazła szerokie zastosowanie w medycynie i dietetyce. Jeszcze na długo przed poznaniem mechanizmów i składu chemicznego tej rośliny, zauważono, że dodatek łuski babki jajowatej wpływa korzystnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz pozwala łagodzić wiele dolegliwości ze strony żołądka i jelit.Skład chemiczny i wartości odżywcze łuski babki jajowatejŁuska babki jajowatej bogata jest w naturalne śluzy. Eksperymenty naukowe pozwoliły oszacować, że stanowią one aż 20-30% łuski nasion. Wśród obecnych w babce jajowatej polisacharydów zdecydowanie przeważa arabinoza i ksyloza z niewielką tylko domieszką innych cukrowców. Związki te są istotnymi składnikami błonnika pokarmowego, a konkretnie jego frakcji rozpuszczalnej.Błonnik pokarmowy to niejednorodna grupa substancji zaliczanych do polisacharydów. Mają one budowę pozornie zbliżoną do skrobi, czyli podstawowego węglowodanu złożonego w naszej diecie. Specyficzne wiązanie chemiczne sprawia jednak, że nie ulegają one rozkładowi w przewodzie pokarmowym człowieka. Jego źródłem są surowce pochodzenia roślinnego. Z punktu widzenia dietetyki i medycyny, podstawowy podział błonnika pokarmowego opiera się na jego rozpuszczalności w wodzie. Badania naukowe wykazały, że frakcja rozpuszczalna błonnika wpływa regulację perystaltyki jelit oraz zwiększa objętość treści pokarmowej. Ponadto stanowi pożywkę dla naturalnej mikroflory jelit. Publikacje sugerują, że frakcja nierozpuszczalna wpływa natomiast na zwiększenie uczucia sytości oraz pełni istotną rolę w prewencji nowotworów jelita grubego. Obie frakcje jednocześnie wpływają natomiast na regulację poposiłkowego poziomu glukozy oraz poziomu cholesterolu we krwi.Łuska babki jajowatej to produkt niskokaloryczny. Bardzo wysoka zawartość nietrawionego błonnika pokarmowego oraz marginalne ilości tłuszczów i węglowodanów sprawiają, że 100 g produktu dostarcza jedynie około 180 kcal. W wyrobie znajduje się również bardzo niewiele cukrów prostych i kwasów tłuszczowych nasyconych.Na co działa babka jajowata?Badania naukowe jasno wskazują, że odpowiednia podaż błonnika pokarmowego jest konieczna dla zachowania prawidłowego stanu układu pokarmowego. Polisacharydy wpływają również na funkcjonowanie innych narządów, jak np. naczynia krwionośne. Według publikacji, podstawową przesłanką do wdrożenia suplementacji łuską babki jajowatej jest występowanie zaparć. EMA (Europejska Agencja Leków) określa ten suplement jako środek o działaniu łagodnie przeczyszczającym. Badania wskazują, że błonnik pokarmowy zawarty w łusce zwiększa objętość stolca i posiada właściwości wiążące, dzięki czemu zapobiega biegunkom. Jego działanie stymulujące ruchy perystaltyczne jelit związane jest natomiast z przeciwdziałaniem zaparciom. Łuska babki jajowatej może okazać się skuteczna również przy łagodzeniu objawów hemoroidów oraz choroby jelita drażliwego.Wiele badań naukowych wykazało również, że spożywanie produktów z wysoką zawartością błonnika po