BIO Mąka żytnia razowa typ 2000 - 1kg

BIO Mąka żytnia razowa typ 2000 - 1kg


7,97 zł


  • Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych BIO mąki żytniej razowej typu 2000 Produkty pełnoziarniste stanowią jeden z podstawowych elementów zdrowego stylu odżywiania. Mimo to, nadal często sięgamy po mąki oraz produkty zbożowe pochodzące z drobnego przemiału. Wielka szkoda, albowiem to właśnie mąka pełnoziarnista jest w stanie zapewnić nam dowóz cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Ta pochodząca z ziaren żyta zawiera w sobie duże ilości błonnika, dzięki czemu jest w stanie pozytywnie wpływać na funkcjonowanie nie tylko naszego układu pokarmowego, ale również układu krążenia. Ponadto, pełnoziarnista mąka żytnia charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego też sprzyja profilaktyce cukrzycy typu II oraz insulinooporności. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości BIO mąki żytniej typu 2000? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu. Co ją wyróżnia i skąd pochodzi BIO mąka żytnia razowa typu 2000? Mąka żytnia razowa – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka; BIO mąka żytnia razowa typ 2000 a odchudzanie; Przeciwwskazania dotyczące spożywania mąki żytniej razowej; Mąka żytnia razowa – cena; Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące BIO mąki żytniej razowej typu 2000: Gdzie kupić BIO mąkę żytnią razową? Jak w prawidłowy sposób przechowywać mąkę żytnią razową? Jaki indeks glikemiczny ma mąka żytnia razowa? Czy mąka żytnia razowa nadaje się na chleb? Czy mąkę żytnią mogą stosować osoby zmagające się z problemem choroby trzewnej? Mąka żytnia razowa typ 2000 – kcal; Zastosowanie BIO mąki żytniej razowej w codziennej kuchni. Co ją wyróżnia i skąd pochodzi BIO mąka żytnia razowa typu 2000? BIO mąka żytnia razowa to produkt najwyższej jakości. Pochodzi ona z bieszczadzkich gospodarstw rolnych, odznaczających się renomowanym certyfikatem ekologicznym. Co najważniejsze, mąka ta nie zawiera w sobie żadnych substancji konserwujących, czy polepszaczy smaku. Jest ona produktem całkowicie naturalnym, który stanowi doskonałe uzupełnienie zdrowego stylu odżywiania. Produkt ten wytwarzany jest z najwyższej jakości, wyselekcjonowanych ziaren żyta. Niniejsze zboże należy do jednych z podstawowych rodzajów uprawianych na ziemiach polskich. Co ciekawe, obecnie możemy wyróżnić nawet kilkanaście rodzajów żyta. W tym odmiany jednoroczne, dwuletnie oraz wieloletnie. Żyto nie jest trudne w uprawie, bowiem wykazuje wysoką odporność na niekorzystne warunki meteorologiczne. Nie straszne mu są długotrwałe okresy suszy oraz wahania temperatur. Chociaż współcześnie za największych producentów niniejszego zboża uznaje się Rosję, Szwecję, Polskę, Białoruś oraz Niemcy, tak naprawdę wywodzi się ono z Azji Środkowej. W odróżnieniu od jęczmienia, czy pszenicy, uprawę żyta zaczęto stosunkowo późno. Przez setki lat uznawane ono było za chwast. Dopiero w 1000 roku przed naszą erą na terenie Europy Środkowej oraz Północnej odkryto niezwykłe walory smakowe żyta i wówczas rozpoczęto jego uprawę. Mąka powstająca z ziaren żyta istotnie odróżnia się od tej pochodzącej z pszenicy. Odznacza się ona ciemniejszym kolorem i gęstszą konsystencją. Na rynku możemy rozróżnić kilka rodzajów mąki żytniej, w tym mąkę jasną (typ 580), mąkę chlebową (typ 800), mąkę sitową (typ 1400) oraz mąkę żytnią razową (typ 2000), która stanowi najcenniejsze źródło cennych dla zdrowia składników. Niniejszy rodzaj mąki charakteryzuje się lekko orzechowym, nieco kwaskowatym smakiem. Na szeroką skalę wykorzystywana jest ona w przemyśle spożywczym, jak również podczas produkcji pasz dla zwierząt. Oprócz doskonałego smaku i uniwersalności względem zastosowania, mąka żytnia wyróżnia się także niezwykłym zestawem składników odżywczych. Znajdziemy w niej przede wszystkim spore ilości błonnika pokarmowego. Ponadto, stanowi ona doskonałe źródło niezbędnych witamin (w tym: witamin z grupy B oraz witaminy E), jak również wartościowych minerałów (takich jak: magnez, miedź, cynk, fosfor, mangan, selen, potas, sód, wapń oraz żelazo). Warto również wiedzieć, iż mąka żytnia jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu wartościowe białko. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługują aminokwasy takie jak albuminy, czy globuliny. Mąka żytnia razowa – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka Za sprawą zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenie razowej mąki żytniej do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczynić się do poprawy naszego zdrowia oraz samopoczucia. Okazuje się, iż dzięki błonnikowi, witaminom z grupy B, jak również niektórym minerałom (ze szczególnym uwzględnienie potasu oraz magnezu), mąka żytnia pozytywnie oddziałuje na funkcjonowanie układu krążenia. Wymienione składniki odpowiadają między innymi za obniżenie wartości złego cholesterolu (LDL) oraz trójglicerydów we krwi, jak również utrzymani