Cynamon cejloński mielony 100g

Cynamon cejloński mielony 100g


6,89 zł


  • Opis

Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości i zastosowania cynamonu cejlońskiego mielonegoCynamon to przyprawa wytwarzana z kory cynamonowca. Istnieje wiele odmian tego aromatycznego specyfiku. Najpopularniejszą z nich jest cynamon cejloński, wywodzący się z azjatyckiej wyspy Cejlon. Przyprawa znajduje zastosowanie w kuchni indyjskiej, chińskiej, arabskiej, a także europejskiej. Stosowana jest do dań słodkich i wytrawnych zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. W farmacji często wykorzystuje się również olejek cynamonowy, czyli ekstrakt związków lotnych z kory. Cynamon charakteryzuje się wspaniałym aromatem i nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Jednak na uwagę zasługują nie tylko walory smakowe, ale również ciekawe właściwości prozdrowotne tej przyprawy, które sugerują możliwość wykorzystania jej do łagodzenia przebiegu wielu schorzeń i dolegliwości.Krótka historia cynamonu cejlońskiegoCynamon cejloński mielony, właściwości prozdrowotneNajbardziej uniwersalna przyprawa świata – o zastosowaniu cynamony cejlońskiegoCynamon cejloński, gdzie kupić oryginalny produkt?Cynamon cejloński – cenaOdpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące cynamonu cejlońskiego mielonego:Jak wygląda cynamon cejloński mielony?Jak stosować cynamon cejloński do kawy?Na co stosować cynamon cejloński z miodem?Czy można przedawkować cynamon cejloński?Cynamon cejloński mielony – zastosowanieKrótka historia cynamonu cejlońskiegoCynamon cejloński jest przyprawą używaną na całym świecie już od tysięcy lat. Istnieją wzmianki sugerujące, że Egipcjanie sprowadzali go do swojego kraju z Chin już 2000 lat p.n.e. i używali jako składnika płynu do balsamowania. Cynamon znalazł zastosowanie również w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej, gdzie zalecany był na wzdęcia, biegunki i inne schorzenia przewodu pokarmowego. Wzmianki o tej przyprawie znaleźć można również w Biblii oraz w podaniach starożytnych Greków i Rzymian. Według dawnych wierzeń syrop z cynamonu miał być pokarmem bogów nadającym ciału „boskiego koloru”. Od VII wieku cynamon rozpowszechnił się w Europie jako ekskluzywna przyprawa stosowana przez królów i papieży. Wiele lat później, bo około XVIII wieku, handel cynamonem cejlońskim rozwinął się na Sri Lance, a także w Portugalii i Hiszpanii. Obecnie największym eksporterem tej przyprawy są Chiny.Cynamon cejloński mielony, właściwości prozdrowotneCynamon cejloński mielony to niezwykle popularna przyprawa ceniona nie tylko ze względu na bardzo przyjemny aromat, ale również z uwagi na swe cenne właściwości prozdrowotne. Jako że jest to jeden z podstawowych składników medycyny tradycyjnej, wielu naukowców zajęło się badaniem działania tego produktu na funkcjonowanie organizmu człowieka. Cynamon cejloński znajduje się nawet na liście naturalnych produktów leczniczych (HMPC – Committee on Herbal Medicinal Products) Europejskiej Agencji Leków (EMA).Jak wskazują badania naukowe, kora cynamonowca zawiera do 4% olejków eterycznych, w skład których wchodzą aldehyd cynamonowy, octan cynamylu, eugenol, b-kariofilen oraz linalol. Inne aktywne biologicznie substancje to m.in. kwas cynamonowy oraz kwas fenolowy. Dane literaturowe wskazują również na obecność w cynamonie wielu witamin, takich jak tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3), kwas askorbinowy (witamina C) oraz beta- karoten (prekursor witaminy A). W korze tej rośliny znaleźć można również sole mineralne: wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód, potas i cynk.Publikacje wskazują, że substancje aktywne zawarte w korze cynamonowca wpływają na modyfikację właściwości żółci wydzielanej w przewodzie pokarmowym człowieka. Cynamon znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu dolegliwości jelitowych, takich jak wzdęcia, problemy z trawieniem, biegunki, zgaga czy skurcze żołądka. Według badań pobudza on wydzielanie soku żołądkowego i zwiększa wchłanianie składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.Korzystny wpływ cynamonu na funkcjonowanie układu pokarmowego zauważono już wiele lat temu. Jednak dopiero niedawno doceniono również pozytywne działanie substancji zawartych w tej przyprawie na zupełnie inne aspekty zdrowotne. Wiele badań naukowych sugeruje, że związki te mogą pełnić istotną rolę w łagodzeniu objawów i przebiegu zespołu metabolicznego, cukrzycy typu II oraz chorób układu krążenia. Wykazano, że spożywanie cynamonu może wpływać korzystnie na poziom glukozy, wrażliwość komórek na insulinę oraz ciśnienie krwi. Ponadto istnieją doniesienia wskazujące na potencjalne działanie antynowotworowe substancji aktywnych z cynamonu cejlońskiego. Prawdopodobnie związane są one z kontrolowaniem angiogenezy wśród proliferujących komórek rakowych, stymulacją do apoptozy oraz hamowaniem ekspresji niektórych genów. Badania naukowe przeprowadzone zostały na komórkach nowotworowych raka szyjki macicy, jelita grubego, piersi, jajnika, płuca, a także białaczek i czerniaka. Ponadto ogólne właściwości antyutleniające substancji takich jak aldehyd cynamonowy oraz związki fenolowe wpływają korzystnie