Daktyle bez pestek 1000g - VIVIO

Daktyle bez pestek 1000g - VIVIO


10,78 zł


  • Opis

Daktyle - Wartości odżywczeSkładniki: suszone daktyle bez pestek.Informujemy, że zamawiając daktyle suszone bez pestek 1kg możesz otrzymać opakowanie 2x500g.UWAGA! Produkt może zawierać śladowe ilości pestek.„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”. *Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.Informacje dodatkoweSprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.Daktyle - ZastosowanieDaktyle są dodatkiem do ciast, deserów i przekąska dla osób na diecie. W krajach arabskich robi się z nich dżemy, pasty i syropy, których używa się do słodzenia herbaty i kawy. Co ciekawe, Arabowie opracowali 365 przepisów z wykorzystaniem daktyli - jeden na każdy dzień roku.Ze względu na bogatą zawartość błonnika oraz przeciwutleniaczy, daktyle (a właściwie syrop daktylowy) często wykorzystywane są w roli zamiennika dla białego cukru. Zalewa się je wrzątkiem i rozgniata widelcem. Powstała w ten sposób pasta jest dodawana do ciast, lodów i deserów. Ponadto, charakteryzują się one lepkością, dzięki czemu idealnie nadają się do wyrobu domowych ciasteczek i batonów energetycznych. Bez przeszkód możesz również dodać je do porannej owsianki, jak i dań mięsnych. Zarówno suszone, jak i świeże owoce palmy daktylowej, doskonale sprawdzą się w roli wysokoenergetycznej przekąski między posiłkami. Warto również wiedzieć, iż daktyle wykorzystywane są czasem do produkcji wina. Daktyle są nie tylko smaczne, ale również pełne cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dlatego też, na szeroką skalę wykorzystywane są w kuchni osób, które pasjonują się sportem oraz zdrowym stylem życia. Z uwagi na dużą zawartość potasu spożywanie daktyli jest wskazane po intensywnym wysiłku fizycznym.Daktyle - Materiały video Daktyle - KCALW 100 gramach produktu znajdziemy aż 294 kcal, wszystko za sprawą wysokiej zawartości cukrów prostych obecnych w daktylach. Stąd też suszone daktyle stanowią idealne źródło energii dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Warto zwrócić również uwagę na sporą zawartość błonnika, który waha się na poziomie 7-8g/100g suszonych owoców. Daktyle to świetna przekąska w nagłych sytuacjach i napadach głodu, ale należy z nimi uważać, bo ciężko jest im się oprzeć, a to spora porcja kalorii. Ogromną zaletą w składzie zarówno świeżych jak i suszonych daktyli jest wysoka zawartość potasu, który korzystnie wpływa na regulację ciśnienia krwi.Daktyle - Opis produktuWszystko co warto wiedzieć na temat daktyli oraz ich właściwości odżywczychZarówno świeże, jak i suszone daktyle są cenione na całym świecie ze względu na swoje niezwykłe właściwości zdrowotne oraz wyjątkowy smak. Ponadto, uważane są one za cenne źródło węglowodanów prostych, co szczególnie cenione jest przez osoby, które uprawiają sport wyczynowy. Codzienne spożywanie niniejszych bakali, w połączeniu ze zdrową dietą oraz aktywnością fizyczną, może przyczynić się do polepszenia stanu naszego zdrowia. A co jeszcze warto wiedzieć na temat daktyli?Co to jest daktyl?Właściwości zdrowotne suszonych daktyliSuszone daktyle dla sportowców – dlaczego warto je stosować?Daktyle a cukrzycaCzy można stosować daktyle w ciąży?Przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne stosowanie daktyli w ciążyDaktyle cenaOdpowiadamy na najczęściej zadawane pytaniaCo to jest daktyl?Daktyle doceniane i uprawiane były przez człowieka już ponad 8000 lat temu. Są one owocami palmy daktylowej, która w naturalnych warunkach występuje na terenie Bliskiego Wschodu. Przez mieszkańców tamtejszych terenów, daktyle nazywane są „chlebem życia”. Obecnie, niniejsze owoce uprawiane są na szeroką skalę w Azji Południowo-Zachodniej, Północnej Afryce oraz na południowych terenach USA. Daktyle rosną zazwyczaj w dużych skupiskach, na drzewach, które mogą osiągać wysokość nawet 40 metrów. Zbiory owoców palmy daktylowej odbywają się zazwyczaj jesienią lub wczesną zimą. Uznaje się, iż w tym czasie daktyle smakują najlepiej. Zarówno świeże, jak i suszone daktyle są niezwykle słodkie w smaku. Swoim wyglądem mogą przypominać nam śliwkę lub dużą rodzynkę.Właściwości zdrowotne suszonych daktyliOd wieków daktyle wykorzystywane były do leczenia różnych schorzeń w medycynie ludowej. Twierdzono, iż ich częste spożywanie może wpływać na ochronę organizmu przed chorobami zakaźnymi, a nawet nowotworami. Dzisiaj, daktyle cenione są przede wszystkim za bogatą zawartość błonnika