Fivio Płatki drożdżowe 100G

Fivio Płatki drożdżowe 100G


9,46 zł


  • Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych płatków drożdżowych Płatki drożdżowe cieszą się rosnącą popularnością szczególnie wśród wegan i wegetarian, jak również znawców zdrowego żywienia. Niniejszy produkt jest bowiem w stanie dostarczyć do naszego organizmu szereg cennych witamin i minerałów, które są niezbędne dla zachowania pełnego zdrowia. Ponadto, płatki drożdżowe są nie tylko składnikiem ciast, czy innych wyrobów drożdżowych, ale również nadają one niezwykłych walorów smakowych licznym potrawom. Poza tym, doskonale sprawdzić się mogą w roli zdrowego zagęszczacza do zup i sosów. A co jeszcze warto wiedzieć na temat nieaktywnych płatków drożdżowych? Czym są i skąd pochodzą płatki drożdżowe? Właściwości zdrowotne nieaktywnych płatków drożdżowych; Przeciwwskazania dotyczące spożywania nieaktywnych płatków drożdżowych; Płatki drożdżowe – cena; Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące płatków drożdżowych: Gdzie kupić płatki drożdżowe nieaktywne? Jak spożywać płatki drożdżowe? Płatki drożdżowe dla dzieci. Czy można je podawać najmłodszym? Płatki drożdżowe Kcal; Płatki drożdżowe nieaktywne – dawkowanie i zastosowanie w kuchni; Płatki drożdżowe – przepisy. Czym są i skąd pochodzą płatki drożdżowe Płatki drożdżowe to produkt spożywczy, który otrzymywany jest z nieaktywnych drożdży (najczęściej z gatunku Saccharomyces Cerevisiae) z wykorzystaniem glukozy (wytwarzanej z melasy buraczanej lub melasy trzcinowej). Na dalszym etapie, płatki są deaktywowane dzięki poddaniu ich działaniu wysokiej temperatury. Następnie, są dokładnie płukane oraz suszone. W procesie produkcyjnym zyskują one formę przypominającą drobne płatki owsiane lub gruboziarnistą bułkę tartą. Nieaktywne płatki drożdżowe dostępne są zazwyczaj w opakowaniach o wartości 250g lub 500g. Charakteryzują się one słodkawą, lekko orzechową nutą. Dzięki zawartości cennych składników odżywczych, niniejszy produkt szczególnie ceniony jest przez osoby, które na co dzień rezygnują ze spożywania glutenu, mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Warto również wiedzieć, że przez wielu płatki drożdżowe nazwane są „wegańskim parmezanem”. Właściwości zdrowotne nieaktywnych płatków drożdżowych Nieaktywne płatki drożdżowe stanowią cenne źródło witamin i minerałów. Dlatego też, wykazują szereg dobroczynnych właściwości zdrowotnych. W ich składzie znajdziemy zarówno spore ilości białka, błonnika, jak również wartościowych węglowodanów. Dzięki zawartości białka, płatki drożdżowe dostarczają zestawu pełnowartościowych protein, które niezbędne są w diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Ze względu na bogatą zawartość błonnika, spożywanie niniejszego produktu może przyczynić się do wzmożenia perystaltyki jelit, jak również wyposażenia mikroflory bakteryjnej w prozdrowotne szczepy bakterii, które przyczyniają się między innymi do zmniejszenia zdolności rozwojowych bakterii gnilnych, odpowiedzialnych za liczne nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Warto również wiedzieć, że nieaktywne płatki drożdżowe są w stanie dostarczyć do naszego organizmu kompleks witamin z grupy B. Tym samym, wprowadzenie niniejszego produktu do zdrowej diety jest w stanie wspomóc funkcjonowanie układu nerwowego, jak również wyraźnie poprawić kondycję naszych włosów, skóry i paznokci. Ponadto, płatki drożdżowe zapewniają spore ilości kwasu foliowego, o którego suplementacje szczególnie powinny dbać kobiety znajdujące się w okresie ciąży. Kwas foliowy przyczynia się bowiem do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej u dziecka, co tym samym zapobiega powstawaniu zaburzeń neurorozwojowych. Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia jest również zawarty w płatkach drożdżowych magnez, chrom oraz wapń. Ponadto, płatki drożdżowe, jako jeden z nielicznych produktów, są w stanie dostarczyć do naszego organizmu witaminę D. Dzięki temu, wprowadzenie ich do zdrowej diety przyczynia się do wzmocnienia odporności naszego organizmu, jak również zmniejszenia ryzyka wystąpienia osteoporozy w przyszłości. Przeciwwskazania dotyczące spożywania nieaktywnych płatków drożdżowych Wyraźnym przeciwwskazaniem do spożywania niniejszego produktu jest alergia na drożdże. Warto wiedzieć, że w przeciwieństwie do świeżych drożdży, te dostępne w formie nieaktywnych płatków nie są szkodliwe dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, pamiętajmy, aby wprowadzać je do naszej codziennej diety stopniowo. W tym czasie, warto również dokładnie obserwować organizm i kontrolować, czy nie doszło do pojawienia się objawów niepożądanych. Na przykład: bólu brzucha, nudności, biegunek, bólu głowy i/lub osłabienia organizmu. Warto również wiedzieć, że nadmierne spożywanie płatków drożdżowych może doprowadzić do rozwoju zakażeń grzybiczych. Wprowadzenie nieaktywnych płatków drożdżowych do swojej codziennej diety warto skonsultować z wykwalifikowanym dietetykiem. Płatki drożdżowe – cena Płatki drożdżowe możemy zazwyczaj kupić w opakowaniach o wadze 200, 250 lub 500 gramów. Z