Inulina z cykorii 1000G

Inulina z cykorii 1000G


27,23 zł


  • Opis

Inulina zaliczana jest do żywności funkcjonalnej. To naturalny probiotyk, który wspomoże także proces walki z otyłością. Występuje z formie białego proszku, który wykazuje zdolności pochłaniania wody. W ten sposób może być wykorzystywana do żelowania i zagęszczania potraw. Pozwala tym samym ograniczyć dodatek tłuszczy i zmniejszyć kaloryczność posiłków. Posiada neutralny smak i zapach, co zwiększa możliwości wykorzystania jej w kuchni. Pozyskiwana jest z surowców roślinnych. Jej źródłem jest m.in. korzeń cykorii, kłącze topinamburu, mniszka oraz agawa. Co jeszcze kryje w sobie inulina i jakie ma właściwości zdrowotne? Poniżej wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć.Co to jest inulina i gdzie się znajduje?Znaczenie żywieniowe i technologiczneJak ją stosować?Czy inulina jest szkodliwa? Przeciwwskazania do stosowaniaGdzie kupić i jaka jest jej cena?Co zawiera i jak działa?Czy inulina odchudza? Ile ma kalorii?Inulina z cykorii – zastosowanieCo to jest inulina i gdzie się znajduje?Inulina występuje w formie proszku, który przypomina skrobię. Jest materiałem zapasowym roślin. Chroni je przed wysuszeniem i przechłodzeniem. Gromadzi się głównie w korzeniach, bulwach i kłączach, rzadziej występuje w liściach. Inulinę pozyskuje się metodą ekstrakcji najczęściej z cykorii, słonecznika bulwiastego (topinambur), korzenia mniszka lekarskiego, a także z agawy. Źródłem inuliny, choć występuje ona w mniejszych ilościach, jest również karczoch, pszenica, cebula, banany i daktyle. Substancja ta ma neutralny smak i zapach. Poddana hydrolizie nabiera słodkiego smaku. Dodawana do żywności może stanowić zamiennik cukru i tłuszczu. Składa się z cząsteczek glukozy i fruktozy. Nie jest trawiona przez nasz organizm, dlatego też pełni podobną rolę do błonnika. Łatwo rozpuszcza się w ciepłej wodzie.Znaczenie żywieniowe i technologiczneWłaściwości inuliny pozwalają na wykorzystywanie jej nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w innych obszarach. Ma duże znaczenie dietetyczne. Z uwagi na to, że zawiera związki, które nie są trawione w jelicie cienkim i odpowiadają za namnażanie pożytecznych bakterii, wykazuje pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową. Jest rodzajem prebiotyku. Zdaniem naukowców inulina poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Badania naukowe potwierdziły również jej działanie hipoglikemiczne oraz obniżające stężenie cholesterolu. Inulina ceniona jest także za swoje właściwości fizykochemiczne. Ułatwia żelowanie, pęcznieje, zwiększa lepkość substancji, wykorzystuje się ją do stabilizacji struktur tj. kremy, emulsje, piany. W przemyśle spożywczym stosowana jest jako zamiennik cukrów i tłuszczów. Pozwala ograniczyć kaloryczność produktów spożywczych. Jest popularnym dodatkiem do lodów, dodaje się ją do nabiałów, pieczywa, a także wędlin. W diagnostyce inulina wykorzystywana jest do oceny szybkości filtracji w kłębuszkach nerkowych. Doceniana jest także w przemyśle farmaceutycznym. Stanowi dodatek do preparatów wspomagających odchudzanie. Jest wykorzystywana również jako substancja powlekająca. Naukowcy zwracają uwagę na jej działanie przeciwnowotworowe z uwagi na zdolność zwiększania aktywności immunologicznej naszego organizmu. Inulinę dodaje się również do produktów żywieniowych zwierząt hodowlanych. Wpływa pozytywnie na ich zdrowie i poprawia jakość produktów odzwierzęcych np. jajek. W przemyśle kosmetycznych inulina pełni funkcję substancji stabilizującej oraz bazy do produkcji zasypek i pudrów. Wykazuje także właściwości ochronne na skórę i śluzówkę. W przemyśle gorzelniczym inulina może być wykorzystywana do produkcji alkoholu.Jak ją stosować?Inulina może być stosowana jako prebiotyk. W tym celu najlepiej spożywać ją raz dziennie, rozpuszczoną w wodzie lub ulubionym napoju. Stosuje się ok. 20 gram inuliny na 150 ml płynu. Warto dodać ją także do jogurtu lub porannej owsianki. Nie zaleca się przekraczania wskazanej powyżej dawki, lecz wszystko zależy od tolerancji naszego organizmu na błonnik. Spożyta w nadmiarze może wywołać efekt przeczyszczający. Należy pamiętać również o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Przyjmowanie zbyt małych ilości wody podczas stosowania inuliny może wywołać zaparcia. Inulinę można wykorzystać w kuchni jako zagęstnik do zup i sosów. Nada im kremową konsystencję i pozwoli ograniczyć ilość tłuszczów w diecie.Czy inulina jest szkodliwa? Przeciwwskazania do stosowaniaStosowanie inuliny w dawce nie większej niż 20 gram dziennie jest bezpieczne. Spożycie w większych ilościach może wywołać biegunkę. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które mają zmniejszoną tolerancję na błonnik. Uczulenie na inulinę występuje rzadko, jednakże zawsze należy obserwować reakcje organizmu po jej spożyciu. Wszelkie niepokojące objawy wymagają konsultacji lekarskiej. Inulina jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i dzieci. Najmłodsi powinni spożywać ją jednak w mniejszych dawkach. Może być bezpiecznie stosowana przez cukrzyków, ponieważ w organizmie człowieka ulega hydrolizie do fruktozy, ma inny tor metab