Kasza gryczana palona 1000g

Kasza gryczana palona 1000g


7,79 zł


  • Opis

Wszystko co należy wiedzieć na temat wartości odżywczych i zastosowania kaszy gryczanej palonejKasza gryczana kojarzy nam się przede wszystkim z babcinymi obiadami lub stołówkowymi potrawami. Nierzadko nieprzyjemne wspomnienia z dzieciństwa sprawiają, że bardzo niechętnie sięgamy po ten produkt spożywczy. To ogromny błąd zważywszy na to, że dobrze przygotowana kasza gryczana jest nie tylko bardzo smaczna, ale również niezwykle bogata w całe mnóstwo niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych. Zawiera wiele witamin i soli mineralnych oraz wartościowe białka. Może zatem stanowić dobre źródło protein dla wegan i wegetarian.Kilka słów o historii kaszy gryczanejKasza gryczana niepalona czy palona – na czym polega różnica?Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?Kasza gryczana z warzywami – idealna potrawa dla wegan i wegetarianOdpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące kaszy gryczanej palonej:Co to jest kasza gryczana biała?Jak gotować kaszę gryczaną?Czy kasza gryczana ma gluten?Kasza gryczana czy ziemniaki – który produkt jest zdrowszy?Czy kasza gryczana jest odpowiednia dla cukrzyka?Kasza gryczana palona – wartości odżywczeKasza gryczana, przepisyKasza gryczana palona – zastosowanieKilka słów o historii kaszy gryczanejWiększość z nas uważa grykę za krewniaczkę popularnych zbóż, takich jak pszenica i żyto. Tymczasem okazuje się, że roślina ta jest znacznie bliżej spokrewniona ze szczawiem i rabarbarem niż z naszymi rodzimymi ziarniakami. Pierwsze uprawy gryki wcale nie rozpoczęły się na tutejszych terenach. Już ponad 4000 lat temu siano ją w rejonach dzisiejszych Indii. Roślina szybko zyskała uznanie w innych azjatyckich krajach. Do Europy dotarła jednak dopiero w XIII-XIV wieku, wraz z najazdami tatarskimi. Z tego powodu w Polsce przez długi czas nazywana była hreczką, tatarką lub poganką.Z gryki wytwarza się obecnie głównie kaszę gryczaną i mąkę gryczaną. Oba wyroby pochodzą oczywiście z ziaren tej rośliny. Kasza gryczana produkowana jest w kilku etapach. Pierwszy z nich obejmuje oczyszczanie ziaren i lekkie przygotowanie termiczne. Następnie surowiec poddaje się sortowaniu według rozmiarów i obłuskiwaniu. W celu uzyskania kaszy gryczanej palonej, przystępuje się do ostatniego etapu, czyli prażenia ziaren w wysokiej temperaturze.Kasza gryczana niepalona czy palona – na czym polega różnica?Kasza gryczana niepalona nie jest poddawana obróbce w wysokiej temperaturze na etapie produkcji. Z tego powodu uznawana jest za bardziej odżywczą i zdrowszą. Czy słusznie? Istnieją badania dokładnie zgłębiające ten temat. Okazuje się, że faktycznie kasza gryczana niepalona jest pod pewnymi względami bardziej wartościowa niż kasza gryczana palona. Podczas obróbki termicznej białka zawarte w ziarnach tracą częściowo swoją wartość. Następuje zmniejszenie ich wartości odżywczej i dostępności. Niemniej jednak, prawdopodobnie w wyniku pozbycia się wody i substancji rozpuszczalnych w wodzie, kasza gryczana palona może zawierać nieco więcej protein w 100 g suchej masy od nieprażonego odpowiednika. Innym parametrem, na który wpływa wysoka temperatura jest zawartość polifenoli. Związki zaliczane do tej grupy cechują się wysoką aktywnością antyoksydacyjną. Niestety właściwości te są w większości tracone podczas prażenia. Częściowym stratom mogą ulec również witaminy z grupy B. Badania wykazały natomiast, że proces palenia nie ma większego wpływu na zawartość i skład tłuszczów. Również cenne sole mineralne, takie jak magnez czy mangan, nie są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Proces prażenia nie powoduje również istotnego obniżenia właściwości funkcjonalnych błonnika pokarmowego.Podsumowując, kasza gryczana palona pod pewnymi względami jest mniej odżywcza niż kasza gryczana niepalona. Jednak z całą pewnością nie jest to produkt bezwartościowy. Dane tabelaryczne wskazują, że nadal stanowi ona bogate źródło białka roślinnego. Ponadto zawiera duże ilości błonnika pokarmowego. Nie brakuje w niej także soli mineralnych niezbędnych dla zachowania zdrowia oraz młodego wyglądu.Kasza gryczana palona cechuje się znacznie bardziej wyrazistym smakiem niż kasza gryczana niepalona. To właśnie ze względu na charakterystyczny aromat, często wybierana jest zamiast swojego nieprażonego odpowiednika. Cechuje się również brązowym kolorem. Ciemniejsza barwa świadczy o wyższej temperaturze prażenia.Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?Kasza gryczana stanowi bardzo wartościowy produkt, który powinien gościć w naszej diecie jak najczęściej. Literatura podkreśla szczególnie wysoką jak na zboża zawartość białka w ziarnach gryki. W kaszy znaleźć można nawet 13-14 g protein pochodzenia roślinnego. Warto zwrócić uwagę na fakt, że gryka posiada bardzo dobrze zbilansowany skład aminokwasowy. Jest bogata nawet w aminokwasy siarkowe, których deficyty występują w większości nasion strączkowych. Badania wykazały, że białkowe ekstrakty z gryki mogą wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu. Fakt ten może być niezwykle istotny w prewencji miażdżycy i innych