Kminek ziarno 100g DeliFood (Vivio)

Kminek ziarno 100g DeliFood (Vivio)


3,85 zł


  • Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych kminku w ziarnachKminek jest dobrze nam znaną przyprawą, którą stosujemy w polskiej kuchni już od wielu pokoleń. Roślina ta (dostępna najczęściej w formie ziaren) charakteryzuje się nie tylko walorami smakowymi, ale również licznymi właściwościami zdrowotnymi. Okazuje się, iż dodanie niniejszej przyprawy do potraw może wspomagać procesy trawienne. Dodatkowo, kminek w ziarnach jest cennym wsparciem w leczeniu zaparć i kolek u najmłodszych. A co jeszcze warto wiedzieć na temat ziaren kminku? Tego dowiesz się z dalszej części tekstu. Kminek ziarno – skąd pochodzi i czym się charakteryzuje?Wpływ na zdrowie i właściwości zdrowotne kminku w ziarnach;Kminek a odchudzanie;Przeciwwskazania dotyczące stosowania kminku w ziarnach;Kminek ziarna – cena;Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące kminku w ziarnach:Gdzie kupić kminek w ziarnach?Jaka jest wartość odżywcza kminku w ziarnach?Do jakich potraw warto dodawać kminek?Kminek ziarna – zastosowanie w kuchni i nie tylko;Przepisy z dodatkiem kminku w ziarnach.Kminek ziarno – skąd pochodzi i czym się charakteryzuje?Kminek zwyczajny (znany również jako kminek lekarski lub karolek) należy do rodziny selerowatych. Jest on rośliną dwuletnią, osiągającą w drugim roku łodygę o wysokości jednego metra. Kminek posiada liczne rozgałęzienia o długich odnogach. Na szczycie niniejszych rozgałęzień znajdują się zazwyczaj kwiatostany charakteryzujące się białym lub lekko różowym zabarwieniem. Niniejsza roślina kwitnie w maju lub czerwcu, niemniej jednak jej owoce dojrzewają dopiero w połowie lipca. To właśnie z rozłupanych owoców kminku wydobywa się szaro-brązowe ziarna, który wykorzystywane są do produkcji popularnej przyprawy.W naturalnych warunkach kminek występuje na terenie Europy, Azji oraz północnej Afryki. Liczne uprawy niniejszej przyprawy możemy znaleźć również w naszym kraju. Kminek najczęściej rośnie samoistnie na łąkach, pastwiskach, a nawet przy drogach użytkowych. Niemniej jednak, kminek który spożywamy w postaci przyprawy (lub ten wykorzystywany w celach leczniczych) pozyskiwany jest z certyfikowanych upraw, które gwarantują nam bezpieczeństwo związane z jego spożyciem.Owoce kminku wykorzystywane są zarówno w ziołolecznictwie, jak i w kuchni. Co ciekawe, niniejsza przyprawa cieszyła się popularnością już w czasach starożytnego Rzymu oraz Grecji. Pierwsze wzmianki o wykorzystaniu kminku w polskiej kuchni pochodzą natomiast z czasów panowania dynastii Piastów. Niniejsza przyprawa zyskała swoją popularność nie tylko dzięki doskonałemu smakowi, ale również zawartości cennych dla zdrowia składników o działaniu leczniczym. Na szczególną uwagę zasługują w tym miejscu olejki eteryczne, które stanowią od 2% do nawet 7% składu owoców wspomnianej rośliny. Ponadto, kminek w ziarnach zawiera w sobie cenne witaminy (takie jak witamina A oraz D), jak również nieocenione flawonoidy, kumaryny i związki białkowe. Kminek w ziarnach doskonale nadaje się zarówno do wykorzystania w codziennej kuchni, jak i w ziołolecznictwie.Wpływ na zdrowie i właściwości zdrowotne kminku w ziarnachKminek w ziarnach (jak również olej z niego pozyskiwany), dzięki zawartości licznych składników o działaniu prozdrowotnym, wykazuje pozytywny wpływ zarówno na zdrowie, jak i samopoczucie człowieka. W tym miejscu warto wspomnieć o właściwościach rozkurczających mięśnie gładkie żołądka, jak i jelit. Okazuje się, iż wprowadzenie niniejszej przyprawy do zrównoważonej diety może wpływać na wsparcie procesu leczenia licznych dolegliwości w obrębie układu pokarmowego. Kminek w ziarnach niweluje uporczywe wzdęcia, a nawet zaparcia. Dodatkowo, może on stymulować uczucie głodu, w związku z czym zalecany jest w diecie osób starszych, które zmagają się z problemem nerwicy wegetatywnej lub atonii jelit. Niektóre obserwacje zwracają również uwagę na fakt, że napar sporządzony na bazie ziaren kminku może łagodzić objawy związane z przebiegiem choroby wrzodowej żołądka lub dwunastnicy. Większość rodziców doskonale zdaje sobie również sprawę z właściwości rozkurczających niniejszej przyprawy. Herbata kminkowa może bowiem okazać się cennym wsparciem w łagodzeniu kolki u niemowląt. W ziołolecznictwie opisywany jest również często wpływ kminku na zwiększenie procesu laktacji u kobiet. Dodatkowo, picie naparu sporządzonego na bazie niniejszego zioła może przyczyniać się do podniesienia jakości i wartości odżywczej pokarmu wytwarzanego przez matkę.Co ciekawe, najnowsze doniesienia z dziedziny fitoterapii opisują również pozytywny wpływ kminku na łagodzenie objawów związanych z przebiegiem zapalenia zatok. Nie bez znaczenia są również właściwości moczopędne niniejszej przyprawy. Niemniej jednak, dokładna ocena wpływu kminku na funkcjonowanie układu moczowego człowieka wymaga dalszych badań i obserwacji klinicznych. Co ciekawe, olejek sporządzany z owoców niniejszej rośliny może pozytywnie wpływać również na proces leczenia zakażeń o charakt