Kurkuma mielona - 100g

Kurkuma mielona - 100g


3,21 zł


  • Opis

Kurkuma swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza obecnym w niej kurkuminoidom – substancjom wykazującym działanie przeciwzapalane i antyoksydacyjne. Wykorzystywana jako przyprawa oraz barwnik spożywczy. Zdaniem naukowców świetnie sprawdza się również jako okład na zaczerwienienia i oparzenia. Przekonaj się co jeszcze kryje w sobie to niesamowite kłącze:Kurkuma – co to za przyprawa?Gdzie występuje?Dlaczego kurkuma jest zdrowa?Jak działa na włosy?Dlaczego kurkuma wybiela zęby skoro jest żółta?Jak wykorzystać kurkumę?Jak stosować na odchudzanie?Kiedy kurkuma szkodzi?Jaka jest cena kurkumy?Kurkuma - co to za przyprawa?Kurkuma to przyprawa, która na stałe zagościła w kuchni azjatyckiej. Ceniona od tysiącleci za dobroczynne właściwości prozdrowotne. Jak wygląda? To kłącze, które przypomina korzeń imbiru. Z zewnątrz żółtawo-brązowa, w środku intensywnie pomarańczowa. Liście tej rośliny są szerokie i ostro zakończone, natomiast kwiaty mają charakterystyczny kielich w kształce rurki i żółtą barwę. Korzeń kurkumy poddawany jest gotowaniu, parzeniu, a następnie suszeniu. Najczęściej wykorzystywana jest w formie sproszkowanej. Korzenny posmak z domieszką ostrości jest bardzo charakterystyczny i nie sposób pomylić go z żadną inną przyprawą.Kurkuma nazywana jest też „ostryżem” i „szafranem indyjskim”. Jest rośliną z rodziny imbirowatych i występuje w ok. 70 gatunkach na terenie m.in. Indii i Australii.Kurkuma to starożytna przyprawa, której używają Hindusi do swych religijnych rytuałów i barwienia świętych szat. Bywa nazywana też żółtym korzeniem.Znajduje szerokie zastosowanie w kuchniach świata, zwłaszcza w kuchni indyjskiej i marokańskiej. Dodana do słodkich potraw, nadaje im cierpkiego smaku. Jest składnikiem popularnej mieszanki curry i stanowi jej podstawowy element.Kurkuma pozytywnie wpływa na układ krążenia i układ nerwowyKurkuma pozytywnie wpływa na trawienie, pobudza apetytKurkuma działa przeciwzapalnieKurkuma pozytywnie wpływa na odporność organizmuJej najcenniejszym składnikiem jest kurkumina - substancja odpowiedzialna za intensywnie żółtą barwę kurkumy.Kurkumina pozytywnie wpływa na ochronę DNA, białek i lipidów przed uszkodzeniem oksydacyjnym.Z punktu widzenia medycyny, najbardziej pożądane są kurkuminoidy, olejek eteryczny zawierający zingiberol i tumeron, substancje mineralne i witaminy.Gdzie występuje?Największe ilości kurkumy pozyskuje się w Indiach. Uprawiana jest także w innych krajach o tropikalnym klimacie tj. Chiny, Azja południowo-wchodnia. Występuje w dwóch odmianach: wąskolistnej i długolistnej. Ten drugi rodzaj, o wiele bardziej probolematyczny w uprawie amatorskiej, jest wykorzystywany właśnie do produkcji tej dobroczynnej przyprawy.Dlaczego kurkuma jest zdrowa?Prozdrowotne właściwości kurkuma zawdzięcza obecnym w niej związkom zwanym kurkuminoidami. Zawiera mnóstwo cennych składników mineralnych i witamin (B, E i K). Wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, pomaga regulować wydzielanie soków trawiennych, co przekłada się na lepszą przemianę materii. Co więcej, oddziaływuje na układ krwionośny i neurologiczny. Stosowana zewnętrze, będzie wsparciem w rozjaśnianiu przebarwień i wpłynie pozytywnie na kondycję włosów.Jak działa na włosy?Kurkuma, stosowana zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, wpływa na ogólną kondycję włosów. Wmasowana w skórę głowy pasta z kurkumy i oliwy z oliwek sprawi, że włosy staną się odżywione i pełne blasku. Dzięki włąściwościom bakterjobójczym, wspomoże także walkę z łupieżem. Suplementacja kurkumą zalecana jest osobom borykającym się z problemem osłabionych i wypadających włosów.Dlaczego kurkuma wybiela zęby skoro jest żółta?Kurkuma w formie sproszkowanej wykazuje właściwości ścierne, dlatego też może być z powodzeniem stosowana jako dodatek do pasty do zębów lub w formie roztworu wodnego do płukania jamy ustnej. Nie zaleca się jednak stosowanie kurkumyw przypadku stanów zapalnych dziąseł, ponieważ jej ostry smak może powodować podrażnienia.Jak wykorzystać kurkumę?Najwygodniejszą do stosowania formą tej przyprawy jest proszek. Można go dodać do zupy, koktajlu, soku lub do herbaty. Kurkuma z mlekiem i miodek to pyszny, rozgrzewający napój, który umili jesienno-zimowe wieczory. Nie zaleca się jednak przyswajania większej dawki niż ¼ łyżeczki dziennie. Świeża kurkuma, pokrojona na plasterki i zalana wodą lub starta na tarce, może być spożywana w formie naparu, czy też soku. Aby wydobyć z niej to co najcenniejsze, zaleca się spożywanie jej z dodatkiem piperyny. Dlaczego kurkuma z pieprzem to dobre połączenie? Kurkumina zawarta w kurkumie jest wchłaniana przez ludzki organizm w ograniczonej ilości. To właśnie pieprz wpływa pozytywnie na przyswajalność kurkumy.Jak stosować na odchudzanie?Kurkumina zawarta w kurkumie to substancja bioaktywna, która może być nieocenionym wsparciem w walce ze zbędnymi kilogramami. Stosowana jest pomocniczo w celu usprawnienia procesów trawiennych. Regularnie spożywana wspomaga funkcjonowanie c