Mąka gryczana 1000g

Mąka gryczana 1000g


9,09 zł


  • Opis

Ziarno gryki spożywamy najczęściej pod postacią kaszy lub płatków gryczanych. Niewiele osób słyszało o mące gryczanej, a ma ona równie cenne właściwości prozdrowotne. Wykorzystuje się ją m.in. do produkcji chleba, naleśników, makaronów (w tym popularnego w Japonii makaronu soba). Jej podstawową zaletą jest brak glutenu, co sprawia, że mogą po nią sięgać osoby chore na celiakię. Do wypieku pieczywa używa się mąki gryczanej w połączeniu z pszenną, dzięki czemu wypieki są bardziej miękkie, intensywne w smaku i mają piękny kolor. Poznaj właściwości mąki gryczanej i wypróbuj przepisy z jej dodatkiem, które zawsze się udają.Co to jest mąka gryczana?Gdzie kupić mąkę gryczaną i jaka jest jej cena?Czy mąka gryczana zawiera gluten? Przeciwwskazania do spożyciaDomowa mąka gryczana – jak zrobić?Skład mąki gryczanejCzy mąka gryczana jest zdrowa? Jakie ma właściwości?Mąka gryczana, a odchudzanie. Ile ma kalorii?Co z niej zrobić?Czy nadaje się do pieczenia?Co to jest mąka gryczana?Mąka gryczana produkowana jest z ziarna gryki w procesie mielenia. Gryka przywędrowała do Europy w XIII-XV w, a znana była już w 2000 r p.n.e. w rejonach Indii. Obecnie Polska jest jednym z czołowych producentów tego surowca na świecie. Gryka i produkty pochodne tj. kasza i mąką charakteryzują się wszechstronnym zastosowaniem i bogactwem cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Dodatek mąki gryczanej do wyrobów ciastkarskich i piekarniczych znacznie podnosi ich walory prozdrowotne. Wszystko to za sprawą sporej ilości błonnika pokarmowego i wartościowego białka. Jak rozpoznać mąkę gryczaną? Ma ona szarobrązowy kolor. Jest bardzo specyficzna w smaku. Można wyczuć nutkę goryczy. Wyróżnia się różne typy mąki gryczanej. Im wyższy wskaźnik, tym więcej składników mineralnych i większa masa mąki.Gdzie kupić mąkę gryczaną i jaka jest jej cena?Mąka gryczana staje się coraz bardziej popularna w Polsce, ale nadal jest trudno dostępna. Dlatego też najlepszym pomysłem są zakupy w sklepie internetowym ze zdrową żywnością. Wybierz sprawdzonego dostawcę, aby uzyskać produkt najwyższej jakości. Jak dokonać prawidłowego wyboru? Wystarczy zapoznać się z opiniami konsumentów, którzy wcześniej zakupili ten produkt. Koszt kilogramowego opakowania dobrej jakości mąki gryczanej to mniej niż 10 zł.Czy mąka gryczana zawiera gluten? Przeciwwskazania do spożyciaJest to produkt bezglutenowy. Może być spożywany przez osoby chore na celiakię. Jednakże mąka gryczana jest często magazynowana wraz z innymi produktami, które zawierają gluten. Zawsze należy zapoznać się z informacjami umieszczonymi na opakowaniu przez producenta, aby mieć pewność, że mąka będzie w pełni bezpieczna dla osób nietolerujących glutenu. Mąka gryczana będzie również odpowiednia dla cukrzyka, ponieważ ma niski indeks glikemiczny (IG 40). Na bazie mąki gryczanej można przygotowywać także wartościowe posiłki dla niemowląt np. kleik gryczano-ryżowy.Domowa mąka gryczana – jak zrobić?Mąkę gryczaną przygotujesz także w domowym zaciszu. Wystarczy zmielić ziarno gryki na drobny pył. Do tego celu niezbędny jest jednak wysokoobrotowy blender. O wiele wygodniejszym rozwiązaniem jest zakup gotowej mąki gryczanej.Skład mąki gryczanejGryka zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin (w tym witaminy E i witamin z grupy B) oraz składników mineralnych (cynk, miedź, mangan, żelazo, fosfor, potas). W 100 gramach ziarna znajdziemy aż 21 do 63 mg magnezu. Dostarcza naszemu organizmowi wartościowych węglowodanów. Spośród wszystkich zbóż ma najkorzystniejszy skład aminokwasowy. Zawiera od 8,5 do nawet 19% białka. To także źródło przeciwutleniaczy, które eliminują wolne rodniki, wywołujące niekorzystne zmiany w naszym organizmie. Podstawowym składnikiem gryki jest skrobia (59-70%). Walory prozdrowotne gryki wynikają także z wysokiej zawartości błonnika pokarmowego (5-11%).Czy mąka gryczana jest zdrowa? Jakie ma właściwości?Zdaniem naukowców gryka może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, a tym samym zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego. Wszystko to za sprawą obecności w ziarnach gryki znacznych ilości błonnika pokarmowego. Gryka jest także źródłem rutyny, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Badani naukowe wskazują na zdolność gryki do obniżania ciśnienia krwi i utrzymywania prawidłowego poziomu cukru.