Nasiona chia 500g

Nasiona chia 500g


8,61 zł


  • Opis

Nasiona szałwii hiszpańskiej, choć wyglądają niepozornie, są skarbinicą cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Doceniane zwłaszcza przez osoby odchudzające się z uwagi na wysoką zawartość błonnika. Ich neutralny smak pozwala tworzyć oryginalne desery i koktajle. Świetnie komponują się z mlekiem roślinnym i owocami. W jaki sposób można je wykorzystać w kuchni i co jeszcze w sobie kryją? Poniżej podstawowe informacje o nasionach chia, dzięki którym dowiesz się:Jak wyglądają nasiona szałwii hiszpańskiej?Skąd pochodzą?Jak smakuje chia?Jak działają nasiona chia?Nasiona chia – wskazaniaCo lepsze? Nasiona chia, czy siemię lniane?Jak moczyć nasiona?Które nasiona wybrać? Gdzie kupić?Jak wyglądają nasiona szałwii hiszpańskiej?Nasiona chia to najcenniejsza część rośliny zwanej szałwią hiszpańską. Na pierwszy rzut oka przypominają mak. Mają owalny kształt i są bardzo małe, średnica jednego ziarna wynosi około 1 minimetra. Przybierają kolor od ciemnobrązowego po czarny. Można również spotkać odmiany białe i jasno-rude. W tych niepozornych ziarenkach tkwi ogromna moc!Skąd pochodzą?Uprawa nasion chia była rozpowszechniona już w 3400 r. p.n.e. Dobroczynne właściwości nasion chia docenili Aztekowie i Majowie. Z szałwii hiszpańskiej produkowano wówczas olej i mąkę, które wzbogacały ówczesną dietę. Dodawano je również do farb i kosmetyków oraz wykorzystywano w obrzędach religijnych. Obecnie również na tych terenach roślina jest bardzo popularna. Największe ilości szałwii hiszpańskiej uprawia się w Argentynie, Boliwii, Meksyku, Gwatemalii i Ekwadorze.Jak smakuje chia?Te małe ziarenka praktycznie pozbawione są smaku. Neutralność jest ich zaletą, ponieważ przybierają smak płynu, w którym są namaczane. Można połączyć je z jogurtem, sokiem, czy też mlekiem. Stanowią idealny dodatek do koktajli i deserów. Wielokrotnie zwiększają swoją objętość i przybierają galaretowatą postać.Jak działają nasiona chia?W 2009 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uznał, że nasiona chia są bezpieczne dla zdrowia i zakwalifikował je do grupy tzw. „nowej żywności”. Co dają nasiona chia? Zdaniem naukowców powinny one stanowić element codziennej diety zwłaszcza wśród osób z dolegliwościami ze strony układu sercowo-naczyniowego z uwagi na dużą zawartość wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy obecne w nasionach mogą przyczynić się do zmniejszenia stężenia złego cholesterolu we krwi, wykazują pozytywne działanie na układ nerwowy, przyczyniają się do poprawy kondycji skóryoraz pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Chyba nie ma więc wątpliwości dlaczego warto jeść nasiona chia?Nasiona chia - wskazaniaKto może jeść nasiona chia? W badaniach naukowych zwraca się szczególna uwagę na to, że nasiona chia mogą być cennym składnikiem diety bezglutenowej, ponieważ nie zawierają glutenu. Pełnią również ważną rolę w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.Co lepsze? Nasiona chia, czy siemię lniane?Zdaniem naukowców nasiona chia posiadają największą ilość kwasu a-linolenowego (ALA) spośród innych produktów roślinnych, które również są jego źródłem (np. len). Są również lepszym źródłem błonnika pokarmowego, niż siemie lniane. Dlatego też w pojedynku nasiona chia vs. siemie lniane, zdecydowanie wygrywają te pierwsze.Jak moczyć nasiona?Nasiona chia powinno się namoczyć w płynie przed ich spożyciem w proporcjach 1:10. Ten zabieg pozwala w maksymalnym stopniu wydobyć z nich drogocenne wartości odżywcze. Proces namaczania powinien trwać około 2 godzin. Podczas obserwacji ziarenek pływających w wodzie, mleku lub soku, czesto pojawia się pytanie dlaczego nasiona chia nie pęcznieją? Potrzebują one czasu, aby wchłonąć wodę. Zbyt krótkie namaczanie spowoduje, że nie zdążą zwiększyć swojej objętości. Ważne jest także, aby co jakiś czas mieszać przygotowaną miksturę.Które nasiona wybrać? Gdzie kupić?Nasiona chia można kupić obecnie niemal w każdym supermarkecie i sklepie ze zdrową żywnością. Przed zakupem warto jednak sprawdzić skład podany na opakowaniu. Dotyczy to zwłaszcza osób uczulonych na niektóre produkty. Często w zakładach, w których pakuje się nasiona chia, znajdują się również substancje alergenne. Taka informacja zawsze podana jest na opakowaniu. Cena uzależniona jest w dużej mierze od dostępnej pojemności opakowania (im większa waga, tym niższa cena). Wpływ na nią może mieć również rodzaj uprawy, z której pochodzą nasiona chia. W przypadku upraw BIO, jest nieznacznie wyższa.