Orzechy Pinii 100g VIVIO

Orzechy Pinii 100g VIVIO


14,84 zł


  • Opis

Mały orzech – wielka moc. Orzeszki piniowe to jedene z najzdrowszych rodzajów orzechów. Pozyskiwane z szyszek sosny porastającej głównie tereny Syberii i Kanady. Wyróżniają się delikatnym słodko-maślanym smakiem i wysoką zawartością cynku. Alergia na nie występuje stosunkowo rzadko, a kaloryczność jest porównywalna do pozostałych rodzajów orzechów. Dlatego też warto sięgać po nie jak najczęściej. Poniżej wszystko, co powienieneś wiedzieć o piniolach.Jak wyglądają i rosną orzeszki piniowe?Orzeszki pini – gdzie kupić, jaka cena?Przeciwwskazania do spożyciaWartości odżywczePiniole na odchudzanie? Ile mają kalorii?Do czego wykorzystać orzechy pini?Jak wyglądają i rosną orzeszki piniowe?Orzeszki piniowe to nasiona kilku rodzajów sosny, której uprawa ograniczona jest tylko do ściśle określonych terytoriów. Zazwyczaj pozyskuje się je z sosny pinia, która dorasta nawet do 30 metrów wysokości, a pierwsze szyszki wydaje nawet po 20 latach. Występuje ona zwłaszcza w rejonie Morza Śródziemnego, Syberii i Kanady. Produkcja odbywa się również na obszarach Korei, Chin, Japonii i Rosji. Piniole mają niewielki rozmiar (maksymalnie dorastają do 2 cm długości) i delikatny maślano-słodki smak z charakterystycznym aromatem sosnowym. Po obraniu zewnętrznej, ciemnej łuski pojawia się podłużne, kremowo-białe, miękkie nasionko. Można je spożywać na surowo. Są również dostępne w wersji solonej i prażonej. Mniejsze nasiona stanowią również pokarm dla ptaków i dzikich zwierząt.Orzeszki pini – gdzie kupić, jaka cena?Znalezienie dobrej jakości orzechów pini wymaga sporego wysiłku. W supermarketach znajdziemy tańsze odmiany. Najlepiej kupić je w sprawdzonym sklepie ze zdrową żywnością. Są to jedne z nadroższych orzechów. Ceny za kilogram tego przysmaku sięgają nawet kilkuset złotych, dlatego też piniole uchodzą za towar luksusowy. We Włoszech grasują nawet gangi, które specjalizują się w kradzieży tych orzechów. Podczas zakupu warto zwrócić uwagę na rodzaj opakowania. Jego szczelność to gwarancja świeżości. Orzechy piniowe są bardzo nietrwałe, więc jakość opakowania ma duże znaczenie.Przeciwwskazania do spożyciaAlergia na orzechy piniowe występuje stosunkowo rzadko. Jednak jak każde orzechy, piniole również mogą powodować uczulenie. Gdy sięgamy po nie po raz pierwszy, zawsze należy obserwować reakcje organizmu. W przypadku niepokojących objawów, należe niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Niekiedy po spożyciu orzechów piniowych występuje charakterystyczny metaliczny posmak w ustach. Nie jest to powód do niepokoju i tylko niektóre orzechy wywołują ten efekt. Czy można jeść piniole w ciąży? Orzeszki pini zalecena są m.in. dla przyszłych matek z uwagi na wysoką zawartość cennych dla zdrowia mikroskładników, zwłaszcza cynku, który odpowiada za prawidłowy rozwój płodu i przebieg ciąży.Wartości odżywczeOrzeszki piniowe to źródło cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych, białka oraz błonnika. Pół szklanki orzeszków zaspokaja połowe dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na magnez. Są także skarbinicą potasu – pierwiastka, który odgrywa niezwykle ważną rolę, a jego niedobory moga objawiać się drżeniem mięśni, zaparciami, nieprawidłowym ciśnieniem krwi.Piniole zawierają również przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia oraz luteinę, która korzystnie wpływa na zmysł wzroku. Stosunkowo duża zawartość cynku (w 100 gramach jest go aż 6,45 mg) sprawia, że orzeszki piniowe zaliczane są do afrodyzjaków. Pierwiastek ten odgrywa ważną rolę w produkcji testosteronu oraz może mieć pozytywny wpływ na ilość plemników i ich ruchomość. Cynk jest ważny również dla kobiet w ciąży, a także odpowiada za prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci. Piniole i nerkowce to jedyne orzechy, które są źródłem witaminy K, odpowiadającej za prawidłowy proces krzepnięcia krwi. Nie sposób więc zliczyć korzyści płynących ze spożywania tej pysznej przekąski.