Ostropest ziarno 1 kg

Ostropest ziarno 1 kg


7,23 zł


  • Opis

Ostropest plamisty zaliczany jest do kategorii roślin leczniczych. Największe znaczenie w przemyśle zielarskim mają owoce bogate w sylimaryne – związek, który wykazuje pozytywne działanie na komórki wątroby, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i odtruwające. W kosmetologii wykorzystuje się również olej z ostropestu z uwagi na dużą zawartość cennych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Z uwagi na piękne kwiatostany, roślina ta pełni również funkcje dekoracyjne. Na rynku dostępnych jest wiele suplementów diety na bazie ostropestu. Z łatwością możesz wykorzystać go również w swojej kuchni. Sprawdź w jaki sposób włączyć ostropest plamisty do codziennej diety i dlaczego warto to zrobić.Co to jest ostropest plamisty i gdzie występuje?Jak wygląda i smakuje?Gdzie kupić dobry ostropest plamisty? Jaka cena?Czy ostropest plamisty uczula? Kto nie może stosować?„Święty oset” – preparatyDziałanie i zastosowanieNa co jeszcze ostropest plamisty?Ostropest na odchudzanie? Ile ma kalorii?Jak jeść ostropest plamisty?Ile można przyjmować dziennie?Co to jest ostropest plamisty i gdzie występuje?Ostropest plamisty (łac. Silybum marianum) to roślina, która ceniona była już w średniowieczu z uwagi na swoje właściwości prozdrowotne. Legenda głosi, że jej łacińska nazwa pochodzi od Matki Boskiej, która podczas karmienia dzieciątka uroniła kroplę mleka. Te spadły na liście rosnącego nieopodal ostropestu i w ten sposób powstały charakterystyczne białe plamy na liściach rośliny. Ostropest plamisty należy do gatunku astrowatych i pochodzi z rejonów śródziemnomorskich. Początkowo ostropest porastał rejony południowej i południowo-wschodniej Europy, Afryki Północnej i Azji Zachodniej. Szybko rozprzestrzenił się jednak na pozostałe rejony świata. Gdzie występuje obecnie? Poza obszarem swojego pierwotnego występowania, rośnie dziko na terenach Afryki, Europy, Australii, Ameryki Północnej i Południowej. W Polsce uprawa ostropestu zlokalizowana jest głównie w centralnej i północnej części kraju. Należy do tej grupy roślin, która ze stanu dzikiego przeszła do uprawy polowej.Jak wygląda i smakuje?Ostropest do złudzenia przypomina oset. Łodyga tej rośliny jest gruba i może osiągać nawet 2 metry wysokości. Liście posiadają charakterystyczne białe plamki i mają kolczaste brzegi. Kwiaty zebrane są w duże koszyczki i przybierają purpurową barwę. Okres kwitnienia rozpoczyna się pod koniec czerwca i trwa do połowy sierpnia. Owoc to duża i ciemna niełupka, która okryta jest żółtoszarym puchem. Jest on bardzo lotny, co umożliwia łatwe rozsiewanie rośliny. W pełni dojrzałe owoce ostropestu przybierają ciemną barwę. Ich wielkość, kształt, kolor oraz zdolność kiełkowania jest zróżnicowana. Zaobserwowano również zależność między warunkami pogodowymi, a kolorem owoców. Duża ilość opadów i niska temperatura sprawia, że owoce ostropestu mają jasną okrywę. Ekstrakt z owoców wykorzystuje się w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. W niektórych zakątkach Europy ostropest spożywa się także w stanie świeżym (kiełki), a jego prażone nasiona są zamiennikiem kawy. Świeże ziarna są oleiste, w smaku nieco podobne do ziaren słonecznika i dyni. Niektórzy wyczuwają w nich ziemisty posmak. Mielony ostropest ma delikatniejszy smak, wykorzystywany jest jako przyprawa, stanowi dodatek do wielu potraw.Gdzie kupić dobry ostropest plamisty? Jaka cena?Na rynku dostępnych jest wiele ofert. Możemy kupić zarówno ostropest mielony, jak i w ziarnach. Niezależnie, którą wersję wybierzemy, nie warto sugerować się niską ceną. Ostropest to roślina zielarska, więc jak każde zioło powinna być odpowiednio przechowywana, aby nie straciła swoich właściwości. Wybierajmy więc sprawdzonych dostawców. Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy lepszy będzie ten mielony, czy w ziarnach? Wszystko zależy od przeznaczenia ostropestu. Mielony może być wykorzystany w kuchni jako przyprawa. Całe ziarna mogą być spożywane bezpośrednio, będą stanowić wartościową przekąskę. Można je również zmielić samodzielnie. W takiej formie ostropest jest bardziej odporny na wysychanie. Kupując całe ziarna, mamy pewność, że nie straci on tak szybko swoich właściwości, jak ten w postaci mielonej. Jakość takiego produktu jest również o wiele wyższa. Za kilogramowe opakowanie ziaren ostropestu zapłacimy mniej niż 20 zł.Czy ostropest plamisty uczula? Kto nie może stosować?Na ostropest plamisty powinny uważać osoby cierpiące na alergie pokarmowe. Dotyczy to zwłaszcza osób uczulonych na kiwi i karczochy. Oczywiście w przypadku innego typu alergii również należy zachować ostrożność. Uczulenie na ostropest może objawiać się m.in. bólami głowy, skórną reakcją alergiczną, niestrawnością, biegunką. Należy pamiętać o tym, że roślina ta wchodzi w interakcje z niektórymi lekami. Może m.in. osłabiać skuteczność doustnych środków antykoncepcyjnych. Osoby stosujące leki na cukrzycę powinny skonsultować z lekarzem możliwość przyjmowania ostropestu z uwagi na to, że może on obniżać poziom cukru we krwi. Nie jest także zalecany dla