Pieprz czarny mielony 500g

Pieprz czarny mielony 500g


14,79 zł


  • Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych pieprzu czarnego mielonegoPieprz czarny mielony, obok soli, to jedna z najczęściej stosowanych przez nas przypraw. Charakteryzuje się ona intensywnym aromatem oraz ostrym smakiem. Dodanie nawet jej niewielkich ilości do licznych potraw sprawia, iż nabierają one wyjątkowego charakteru. Niemniej jednak, pieprz czarny to coś znacznie więcej niż niezbędny dodatek domowej kuchni. Jest on bowiem skarbnicą cennych przeciwutleniaczy, które korzystnie mogą wpłynąć na nasz organizm. Okazuje się, iż wprowadzenie go do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, sprzyja ochronie naszego zdrowia przed rozwojem chorób nowotworowych, jak również odpowiadać może za przyspieszenie procesów odchudzania. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości czarnego pieprzu mielonego? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.Czym jest i skąd pochodzi pieprz czarny mielony oraz jakie wartości odżywcze w sobie skrywa?Pieprz czarny mielony – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka;Czarny pieprz a odchudzanie;Przeciwwskazania dotyczące spożywania pieprzu czarnego mielonego;Pieprz czarny mielony – cena;Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące pieprzu czarnego mielonego:Gdzie kupić pieprz czarny mielony?Jak przechowywać pieprz czarny mielony?Czy pieprz czarny mielony jest bezglutenowy?Czy pieprz czarny mielony jest zdrowy?Czym jest olejek z czarnego pieprzu i jakie są jego właściwości?Pieprz czarny mielony – kcal;Zastosowanie czarnego pieprzu w codziennej kuchni i nie tylko.Czym jest i skąd pochodzi pieprz czarny mielony oraz jakie wartości odżywcze w sobie skrywa?Pieprz czarny jest rośliną wieloletnią, która zaliczana jest do gatunku pieprzowatych. Chociaż od lat nierozerwalnie związana jest z polską kuchnią, przyprawa ta tak naprawdę wywodzi się z Południowo-Wschodnich Indii. Ze względu na ogromne zainteresowanie pieprzem, zaczęto go również uprawiać w innych krajach strefy tropikalnej. Roślina ta wzrasta w gorącym oraz wilgotnym klimacie. Co ciekawe, jej pnącze osiąga wysokość nawet 15 metrów. Zarówno pień, jak i jej rozgałęzienia są zgrubiałe w węzłach, a łodygi zdrewniałe u nasady. Liście pieprzu czarnego są intensywnie zielone, osiągające długość około 8 cm. Kwiaty niniejszej rośliny są kłosowate, drobne i przyjmują seledynowo białą barwę. Za najcenniejszą część uznaje się owoce pieprzu, czyli kuliste pestkowce o średnicy 0,5 centymetra. To właśnie z nich, za pośrednictwem długotrwałego procesu suszenia, pozyskiwany jest aromatyczny czarny pieprz, który najlepiej jest nam znany w postaci mielonej.Warto wiedzieć, iż produkt ten wzbogaca naszą dietę nie tylko o charakterystyczny smak, ale przede wszystkim zestaw cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Pieprz czarny zawiera w swoim składzie zarówno białko, wartościowe tłuszcze, jak i olejki eteryczne. Ponadto, jest on w stanie dostarczyć do naszego organizmu niezastąpione substancje mineralne, wśród których możemy wyróżnić: magnez, wapń oraz żelazo. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługują jednak alkaloidy, a zwłaszcza piperyna. To właśnie ten składnik, znajdujący się w zewnętrznej warstwie owoców pieprzu czarnego, odpowiedzialny jest za nadanie niniejszej przyprawie ostrego smaku oraz wyróżniającego się aromatu. Ponadto, wykazuje ona szereg pozytywnych dla naszego zdrowia właściwości.Co ciekawe, pieprz czarny znany i stosowany był na szeroką skalę już w czasach starożytności. Na tereny dzisiejszej Europy z dalekich Indii sprowadził go sam Aleksander Macedoński. Niemniej jednak, pierwsze zapiski na temat niniejszej przyprawy sporządził dopiero Marco Polo. Pieprz czarny mielony otrzymujemy na drodze suszenia, a następnie mielenia owoców niniejszej rośliny. Warto wiedzieć, iż na jej smak wpływa głównie stadium dojrzałości, w jakim owoce zostały zebrane.Pieprz czarny mielony – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowiekaZe względu na zawartość cennych dla zdrowia składników, wprowadzenie mielonego pieprzu czarnego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, wpływa na poprawę naszego zdrowia oraz samopoczucia. Okazuje się, iż przyprawa ta może łagodzić przebieg grypy oraz przeziębienia. Aromat pieprzu czarnego skutecznie udrażnia drogi oddechowe, a zawarta w nim piperyna odpowiada za właściwości wykrztuśne. Ponadto, piperyna rozpuszcza zalegającą w drogach oddechowych flegmę, dzięki czemu możliwe staje się skrócenie czasu trwania infekcji oraz zniesienie jej objawów. Najnowsze doniesienia z dziedziny fitoterapii dowodzą, iż stosowanie pieprzu czarnego mielonego w pozytywny sposób oddziałuje na procesy trawienne. Składniki w nim zawarte wzmagają wydzielanie kwasów żołądkowych (w tym kwasu chlorowodorowego), wpływając tym samym na przyspieszenie przemiany materii. Co ciekawe, pieprz czarny odpowiada za minimalizację występowania uporczywych zaparć, kolek, a naw