Pieprz czarny ziarno 500g

Pieprz czarny ziarno 500g


15,36 zł


  • Opis

Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości i zastosowania pieprzu czarnego w ziarnachPieprz czarny należy do jednej z najczęściej wykorzystywanych w naszej kuchni przypraw. Nadaje potrawom ostrego i wyrazistego smaku. Już niewielki dodatek tej substancji sprawia, że dania nabierają wyjątkowego charakteru i ciekawego smaku. Okazuje się jednak, że pieprz czarny posiada nie tylko niezastąpione walory smakowe, ale również charakteryzuje się korzystnym wpływem na funkcjonowanie naszego organizmu. Regularne stosowanie tej przyprawy może wpłynąć na wiele aspektów zdrowotnych. Za właściwości te odpowiada głównie piperyna o udokumentowanym działaniu przeciwutleniającym.Pieprz czarny ziarno – jak powstaje i skąd pochodzi?Pieprz czarny w medycynie tradycyjnejPieprz czarny – wpływ na organizm człowiekaPieprz czarny a odchudzaniePieprz czarny ziarno – cenaPieprz czarny - przeciwwskazaniaOdpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące pieprzu czarnego w ziarnach:Czy pieprz może mieć negatywny wpływ na organizm?Pieprz mielony czy w ziarnach – który wybrać?Gdzie kupić pieprz czarny ziarno 1 kg?Pieprz czarny ziarno – zastosowaniePieprz czarny ziarno – jak powstaje i skąd pochodzi?Pieprz czarny to roślina lubiąca wilgotne i gorące tereny. Jej uprawa jest szczególnie rozpowszechniona w rejonie południowo-wschodnich Indii. W kuchni cenione są przede wszystkim owoce tej rośliny. Uznawana jest za najstarszą znaną przyprawę świata.Z owoców pieprzu czarnego wytwarzana jest znana wszystkim przyprawa o wysokiej zawartości olejków eterycznych i alkaloidów piperyny. To właśnie duże stężenie tych związków sprawia, że pieprz charakteryzuje się ostrym, piekącym smakiem.W zależności od sposobów obróbki ziaren pieprzu wyróżnia się:pieprz czarny – z owoców fermentowanych, suszonych i niedojrzałychpieprz biały – z dojrzałych owoców gotowanych i moczonych w solonej wodzie, cechuje się łagodniejszym smakiem niż pieprz czarnypieprz zielony – ziarna niedojrzałe, suszone, liofilizowane i marynowanePieprz czarny w medycynie tradycyjnejPieprz czarny to popularna przyprawa znana niemal na całym świecie od wielu setek lat. Przez tysiąclecia ceniono jej wyrazisty smak. Podobno ulubionym przysmakiem cesarza Nerona był chleb posmarowany miodem z pieprzem. Jednak już w starożytności zauważono nie tylko walory smakowe tej przyprawy, ale również jej korzystny wpływ na zdrowie. Według Hipokratesa pieprz miał pobudzać apetyt, zwiększać łaknienie, leczyć gorączkę oraz ułatwiać kichanie. Ceniona była również możliwość wykorzystania go jako afrodyzjaka. W tradycyjnej medycynie chińskiej pieprz czarny wykorzystywany był również jako środek przeciwbólowy oraz specyfik łagodzący dolegliwości żołądkowe. Stosowano go także w leczeniu astmy i innych chorób dróg oddechowych.Pieprz czarny – wpływ na organizm człowiekaSetki lat stosowania pieprzu czarnego pozwoliły zaobserwować jego korzystny wpływ na organizm człowieka. Przez długi czas przyprawa ta wykorzystywana była intuicyjne w leczeniu gorączek i dolegliwości żołądkowych. Dzisiaj wiemy już, że za większość właściwości pieprzu czarnego odpowiada zawarta w nim piperyna. Substancja ta charakteryzuje się bardzo ostrym i wyrazistym smakiem i odpowiada za kulinarne wartości przyprawy.Wiele badań potwierdziło wysoką zawartość składników bioaktywnych w owocach pieprzu czarnego. Doświadczenia naukowe pozwoliły zidentyfikować w przyprawie związki zaliczane do grupy polifenoli. Charakteryzują się one silnym działaniem antyoksydacyjnym, zapobiegając rozwojowi stresu oksydacyjnego w organizmie. Związki z pieprzu czarnego wyróżnia też działanie przeciwbakteryjne. Przeprowadzone eksperymenty naukowe wskazują na możliwość wykorzystania ekstraktów tej rośliny jako skutecznych antybiotyków. Publikacje naukowe podkreślają również hamujące działanie substancji z pieprzu czarnego na komórki guzów nowotworowych. Badano jego wpływ m.in. na komórki raka piersi, prostaty i jelita grubego.Pieprz czarny a odchudzanieWiele mówi się na temat korzystnego wpływu spożywania ostrych przypraw na procesy odchudzania. Również pieprz czarny stał się obiektem zainteresowania osób próbujących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Faktycznie, istnieją badania naukowe wskazujące, że piperyna może stymulować spalanie tkanki tłuszczowej. Prawdopodobnie wpływa ona również na hamowanie gromadzenia tłuszczów oraz modyfikację aktywności enzymów biorących udział w metabolizmie lipidów.Pieprz czarny ziarno – cenaPieprz czarny to jedna z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych przypraw. Można znaleźć ją w każdym sklepie spożywczym. Małe opakowanie o pojemności 50g to cena zaledwie 2-3 zł. Jeśli chcemy zaopatrzyć się w większe ilości przyprawy, opakowania 1 kg możemy znaleźć już za 20-25 zł.Pieprz czarny – przeciwwskazaniaPieprz czarny uznawany jest z bezpieczną przyprawę. Mogą spożywać ją niemal wszyscy, w tym również dzieci. Niemniej jednak istnieje kilka przeciwwskazań do jej stosowania. Należą do nich stany silnego podrażnienia dróg pokarmowych, taki