Quinoa Komosa ryżowa biała 1 kg VIVIO

Quinoa Komosa ryżowa biała 1 kg VIVIO


11,56 zł


  • Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych komosy ryżowej białejWraz ze wzrostem świadomości dotyczącej wpływu zdrowego odżywiania na jakość życia człowieka, coraz częściej sięgamy po nowe produkty, które są w stanie dostarczyć do naszego organizmu zestaw cennych składników odżywczych. Jednym z takich produktów jest komosa ryżowa, uznawana za jedno z najzdrowszych pseudo-zbóż świata. Komosa ryżowa (znana również jako quinoa) idealnie nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Dodatkowo, składnik ten może przyczyniać się do opóźnienia procesów starzenia się organizmu. Ponadto, komosa ryżowa stanowi cenny składnik diety osób zmagających się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niniejszego produktu?Czym jest i skąd pochodzi komosa ryżowa?Komosa – wartości odżywcze i najważniejsze właściwości zdrowotne;Quinoa a cukrzyca;Przeciwwskazania dotyczące spożywania komosy ryżowej;Kasza quinoa – cena;Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące komosy ryżowej:Jak ugotować komosę ryżową?Gdzie kupić komosę ryżową?Komosa ryżowa biała, czy czerwona? Którą z nich warto wybrać?Komosa Kcal;Quinoa – zastosowanie w codziennej kuchni;Komosa ryżowa – przepisy.Czym jest i skąd pochodzi komosa ryżowa?Komosa ryżowa (znana również jako ryż peruwiański lub quinoa) zaliczana jest do pseudo-zbóż, czyli roślin które charakteryzują się bogatą zawartością skrobi w swoim składzie, jednocześnie nie będąc zbożem. W naturalnych warunkach komosa ryżowa występuje na terenie Ameryki Południowej (w rejonie Brazylii, Boliwii, Chile, Ekwadoru i Boliwii), gdzie przez wielu nazywana jest „świętym zbożem inków” lub „złotym ziarnem”. Na terenie Europy quinoa pojawiła się stosunkowo niedawno. Niemniej jednak, coraz częściej zajmuje ona miejsce w naszej codziennej diecie. W większości sklepów możemy kupić najczęściej 3 rodzaje komosy ryżowej.Komosę ryżową białą (nazywaną również lebiodą);Komosę ryżową czerwoną; orazKomosę ryżową czarną.Ze względu na wysoką zawartość cennych składników odżywczych, quinoa często znajduje się w rankingach dotyczących najzdrowszej żywności świata. Komosa ryżowa biała charakteryzuje się neutralnym, lekko gorzkawym smakiem. Dlatego też, z powodzeniem może wykorzystywana być zarówno podczas przygotowywania dań wytrawnych, jak i słodkich. Za sprawą sporej zawartości białka, produkt ten znajduje również szczególnie ważne miejsce w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Komosa ryżowa swoim wyglądem może przypominać nam kaszę jaglaną lub kaszę pęczak. Po ugotowaniu, niniejszy produkt zwiększa swoją objętość, w związku z czym nadaje się również do zagęszczania wszelkich zup oraz sosów.Komosa – wartości odżywcze i najważniejsze właściwości zdrowotneKomosa ryżowa nie bez powodu uznawana jest za jedno z najzdrowszych pseudo-zbóż świata. Niniejszy produkt charakteryzuje się bowiem wysoką wartością odżywczą. Analiza składu dowodzi, iż quinoa dostarczyć może do naszego organizmu spore ilości białka, wyposażonego w zestaw cennych aminokwasów (w tym: lizynę, leucynę, walinę oraz tryptofan). Okazuje się, że wartość biologiczna zawartego w komosie białka przewyższa nie tylko wartość białka zawartego w pszenicy, ale nawet w mleku. Dlatego też, produkt ten uznawany jest za cenny składnik diety osób, które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa.Warto również wiedzieć, że ziarenka komosy ryżowej zawierają w sobie większe ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, w porównaniu do innych zbóż. W związku z tym, wprowadzenie jej do zdrowej diety oraz aktywnego trybu życia, może sprzyjać obniżaniu poziomu cholesterolu w surowicy krwi, a tym samym zmniejszaniu ryzyka wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości. Dodatkowo, komosa ryżowa stanowi cenne źródło błonnika pokarmowego (w tym jego rozpuszczalnych frakcji). Dzięki temu, włączenie jej do codziennej diety może sprzyjać procesom walki z nadmiarem zbędnych kilogramów, jak również zmniejszać dolegliwości bólowe w przebiegu zespołu jelita drażliwego (szczególnie w postaci zaparciowej).Eksperci z dziedziny zdrowego żywienia zwracają również uwagę na zawartość flawonoidów, których regularne spożywanie wykazuje działanie antyoksydacyjne, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości. Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia są również zawarte w komosie ryżowej witaminy (w tym witamina E, witaminy z grupy B) oraz składniki mineralne (ze szczególnym uwzględnieniem żelaza i magnezu). Warto również wiedzieć, że quinoa nie zawiera w sobie glutenu. Dlatego też, bez przeszkód może spożywana być przez osoby zmagające się z problemem celiakii lub alergii na gluten.Quinoa a cukrzycaKomosa ryżowa charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG=35). Wszystko to za sprawą sporej zawartości węglowodanów złożonych w jej składzie. Dodatkowo, badania naukowe dowiodły, że wprowadzenie quinoi do zdrowej diety oraz aktywnego trybu życia może sprzyjać obniżaniu pozi