Sezam łuskany 1000g VIVIO

Sezam łuskany 1000g VIVIO


19,54 zł


  • Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych sezamu łuskanego białegoChociaż sezam łuskany kojarzy nam się głównie ze smakiem słodkiej chałwy lub chrupiących sezamków, tak naprawdę jest on nieocenioną skarbnicą wartościowych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Okazuje się, że jego niezwykłe właściwości zdrowotne doceniane były już w czasach starożytności. Współczesne badania naukowe również potwierdzają pozytywny wpływ nasion sezamu na samopoczucie człowieka. Te niewielkie ziarenka są w stanie chronić nas przed chorobami w obrębie układu krążenia, jak również zapewniać zdrowy wygląd naszej skóry? A co jeszcze warto wiedzieć na temat sezamu łuskanego? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu. Sezam łuskany – wartości odżywcze i charakterystyka produktu;Najważniejsze właściwości zdrowotne sezamu łuskanego;Zastosowanie sezamu w przemyśle kosmetycznym;Przeciwwskazania dotyczące spożywania sezamu łuskanego białego;Sezam łuskany – cena;Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące sezamu łuskanego białego: Gdzie kupić sezam łuskany?Sezam łuskany, czy niełuskany? Który z nich warto wybrać?Jak przygotować pastę tahini z sezamu łuskanego?Jak przechowywać sezam łuskany?Jaki jest indeks glikemiczny sezamu łuskanego?Sezam łuskany – kcal;Zastosowanie sezamu łuskanego w codziennej kuchni.Sezam łuskany – wartości odżywcze i charakterystyka produktuSezam jest rośliną jednoroczną zaliczaną do gatunku oleistych. Jest on rozgałęzioną byliną o łodydze osiągającej wysokość około 50 centymetrów. Co ciekawe, roślina ta charakteryzuje się dużymi zielonymi liśćmi o ząbkowanych krawędziach. Od pokoleń za najcenniejszy element sezamu uznaje się jego owoce, w których znajdują się torebki nasienne, wypełnione nawet osiemdziesięcioma malutkimi ziarnami sezamu. Dobrze nam znane ziarna odznaczają się płaskim, lekko owalnym kształtem i zazwyczaj przyjmują wielkość około 3 mm. Bezpośrednio po wyłuskaniu ich z torebki nasiennej są białe. Niemniej jednak, wraz z upływem czasu przyjmują delikatnie kremowe zabarwienie.Co ciekawe, sezam należy do najstarszych roślin oleistych uprawianych przez człowieka. Pierwszych wzmianek na jego temat możemy doszukiwać się w źródłach, które liczą sobie nawet 4000 lat. Warto wiedzieć, iż na terenie starożytnej Babilonii niewielkie ziarenka sezamu uznawane były za przyprawę samych bogów. Produkt ten cieszył się również ogromną popularnością na terenie Afryki, Chin oraz Indii, gdzie wyhodowano nawet jego nową odmianę (sezam indyjski). Chociaż czasy się zmieniały, sezam nie tracił na swojej popularności. Dzisiaj na szeroką skalę uprawiany jest na terenie Indii oraz Chin. Niemniej jednak, za światowych producentów niniejszego przysmaku uznaje się również kraje Ameryki Południowej i Środkowej, jak również Sudan.Sezam jest w życiu człowieka od tak dawna, że na stałe znalazł miejsce w naszej kulturze, a nawet religii. W wielu kulturach uznawany jest za symbol szczęścia oraz zdrowia. Nic w tym dziwnego, w końcu zawiera on w swoim składzie całą masę witamin i minerałów. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują wapń, magnez, fosfor, selen, cynk i żelazo. Ponadto, sezam łuskany jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu witaminy z grupy B (w tym niezastąpiony kwas foliowy). Niemniej jednak, to co najcenniejsze w ziarnach sezamu to nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak sezamol i sezaminol fenolowy. Dodatkowo, te niewielkie ziarenka skrywają w sobie niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia fitosterole roślinne.Sezam łuskany charakteryzuje się słodkim, lekko maślanym smakiem. Wyróżnia go również jego niecodzienny aromat, który znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.Najważniejsze właściwości zdrowotne sezamu łuskanegoZe względu na bogatą zawartość składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenie sezamu łuskanego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i samopoczucia. Sezam jest bowiem doskonałym źródłem sezamolu, czyli substancji, która wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, a przede wszystkim przeciwmiażdżycowe. W związku z tym, spożywanie odpowiednich ilości niniejszego produktu wpływa na obniżanie stężenia szkodliwego cholesterolu we krwi, a tym samym istotnie zmniejsza ryzyko rozwoju zaburzeń w obrębie układu krążenia, w tym zawałów serca oraz miażdżycy. Ważną rolę w profilaktyce chorób kardiologicznych odgrywają również fitosterole zawarte w niewielkich ziarnach sezamu. Podobnie jak sezamol, korzystnie wpływają one na profil lipidowy.Co ciekawe, sezam łuskany jest dobrym źródłem błonnika. Dlatego też, może on pozytywnie oddziaływać na nasz układ pokarmowy, poprzez pobudzanie perystaltyki jelit. Współczesne doniesienia z dziedziny fitoterapii potwierdzają, iż stosowanie oleju sezamowego skutecznie niweluje problem uporczywych zaparć. W tym miejs