Soczewica czerwona 1 kg

Soczewica czerwona 1 kg


9,43 zł


  • Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych soczewicy czerwonejZgodnie z zaleceniami Polskiego Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ), przynajmniej 2 razy w tygodniu powinniśmy spożywać porcję roślin strączkowych. Jednym z najzdrowszych, a zarazem najsmaczniejszych przedstawicieli niniejszej grupy produktów jest soczewica czerwona. Roślina ta jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale również znajduje wiele zastosowań w codziennej kuchni. Ponadto, wprowadzenie soczewicy czerwonej do zdrowej diety może sprzyjać obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi oraz wspomaganiu prawidłowej pracy układu pokarmowego. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tej niezwykłej rośliny?Czym jest i skąd pochodzi soczewica czerwona?Soczewica czerwona – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka;Soczewica czerwona w diecie kobiet w ciąży;Przeciwwskazania dotyczące spożywania soczewicy czerwonej;Soczewica czerwona – cena;Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące soczewicy czerwonej:Gdzie kupić soczewicę czerwoną?Soczewica czerwona, czy zielona? Którą z nich warto wybrać?Jak gotować soczewicę czerwoną?Czy zupa z soczewicy czerwonej jest zdrowa?Soczewica czerwona – Kcal;Zastosowanie soczewicy czerwonej w kuchni;Soczewica czerwona – przepisy.Czym jest i skąd pochodzi soczewica czerwona?Soczewica czerwona jest strączkową rośliną jednoroczną, należącą do rodziny bobowatych. W naturalnych warunkach, występuje ona w regionie śródziemnomorskim. Niemniej jednak, współcześnie jej uprawy możemy również odnaleźć na terenie Azji, Afryki, Ameryki Południowej oraz Australii. Na ziemiach polskich soczewica czerwona jest stosunkowo rzadko uprawiana. Wszystko to za sprawą niesprzyjającego, chłodnego klimatu. Chociaż soczewica czerwona należy do jednej z najczęściej wybieranych przez konsumentów odmian niniejszej rośliny, w istocie możemy wyróżnić kilka jej rodzajów:Soczewicę czerwoną;Soczewicę żółtą;Soczewicę zieloną; orazSoczewicę brązową i czarną.Soczewica czerwona charakteryzuje się delikatnym smakiem i łatwością w przygotowaniu. Produkt ten w większości sklepów dostępny jest zarówno pod postacią suchych nasion, jak i wygodnych konserw. Właściwe przechowywanie nasion soczewicy (w chłodnym i wolnym od wilgoci miejscu) gwarantuje utrzymanie ich intensywnego koloru oraz charakterystycznego smaku.Soczewica czerwona należy do jednych z najbardziej docenianych roślin strączkowych przez osoby, które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa. Produkt ten zawiera w sobie nie tylko duże ilości białka, ale również cenne witaminy (w tym witaminy z grupy B i witaminę K) oraz minerały (takie jak: magnez, cynk, żelazo, potas, fosfor oraz miedź). Warto również wiedzieć, iż soczewica czerwona nie zawiera w swoim składzie nadmiernych ilości sodu. Dlatego też, bez przeszkód może wprowadzana być do diety osób, które borykają się z problemem nadciśnienia lub innych chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Ponadto, soczewica czerwona jest dobrym źródłem błonnika. W związku z tym, często znajduje się w diecie osób, które szczególnie dbają o wygląd swojej sylwetki.Soczewica czerwona – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowiekaSoczewica czerwona jest cennym źródłem wartościowych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Za sprawą niskiej zawartości sodu i wysokiego stężenia potasu, produkt ten wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Okazuje się, że wprowadzenie niniejszego składnika do zdrowej diety (w połączeniu z aktywnym trybem życia) zapobiega rozwojowi nadciśnienia tętniczego, jak również powstawaniu innych chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości. Powyższą tezę potwierdzają badania przeprowadzone przez naukowców zajmujących się kwestią żywienia, które zostały opublikowane na łamach czasopisma: „Canadian Medical Association Journal”. W świetle wspomnianych badań naukowych, codzienne spożywanie przynajmniej jednej porcji roślin strączkowych nie tylko obniża poziom cholesterolu (LDL) we krwi, ale również istotnie zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca, a nawet udaru mózgu.Warto również wiedzieć, iż regularne spożywanie soczewicy czerwonej, za sprawą wysokiej zawartości żelaza, jest w stanie wspomóc leczenie anemii. Wprowadzenie niniejszego produktu do zdrowej diety sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek, a tym samym zwiększaniu poziomu hemoglobiny. Nie bez znaczenia jest również błonnik zawarty we wspomnianej roślinie strączkowej. Dzięki niemu możliwe staje się przywrócenie regularności rytmu wypróżnień oraz zwiększenie masy kałowej. Ponadto, spożycie soczewicy czerwonej zapewnia na długi czas uczucie sytości. Dlatego też, produkt ten zalecany jest w diecie osób, które zmagają się z nadmierną masą ciała. Ważną informację stanowi również fakt, iż produkt ten charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG=30). W związki z tym, soczewica czerwona bez przeszkód może spożywana być przez osoby, które są leczone z powodu cukrzycy lub insulinooporności.Soczewica